Mitä tarkoittaa ergonomia?

Mitä tarkoittaa ergonomia?

Ergonomia työssä on yleinen ja tärkeä työympäristöön liittyvä käsite. Ergonominen työskentely ehkäisee tutkitusti terveysongelmia, lisää työntekijöiden hyvinvointia ja edistää yrityksen tuottavuutta - sekä tekee työnteosta hauskempaa. Avain hyvään ergonomiaan on fyysisten, henkisten ja sosiaalisten näkökulmien sekä yksilöiden erilaisuuden huomioon ottaminen työympäristön suunnittelussa.

Työpaikan ergonomia on kokonaisvaltainen lähestymistapa

Ergonomian käsite rajoittui pitkään ihmisen ja tuotteen väliseen suhteeseen. Se on edelleen tärkeä näkökulma, ja onkin olemassa lukuisia toiminnallisia ja ergonomisia tuotteita, jotka parantavat jokapäiväistä työarkea. Hyvä esimerkki on aktiivituolit, joiden avulla voi välttää staattista istuma-asentoa.

Ergonomia käsittää kuitenkin tänä päivänä paljon muutakin. Kyse on kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta työpaikkaan. Se käsittää fyysisen työympäristön, työn suunnittelun sekä näiden mukauttamisen työntekijän tarpeisiin.

Haluatko istua ja liikkua samanaikaisesti?
ergonominen työskentely
Sähköpöytä MODULUS
644,00 €
ergonomia työssä
Tasapainotuoli ACTON
219,00 €

Huomioi yksilölliset erot

Työpisteen ergonomia sopeutetaan näin ollen siellä työskenteleville ihmisille, ei päinvastoin. Työviihtyvyys on hyvä, kun työolosuhteet vastaavat työntekijöiden yksilöllisiä fyysisiä ja henkisiä edellytyksiä.

Siten on tärkeää huomioida työntekijöiden yksilölliset erot esimerkiksi fyysisen voiman, vartalon koon tai tiedonkäsittelykyvyn suhteen. Nämä on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi työtehtävien, työvälineiden ja työpisteiden suunnittelussa ja järjestämisessä. Näin tuloksena on mahdollisimman ergonominen työympäristö kaikille työntekijöille.

Hyvä työergonomia kannattaa

Toimiston kiinteiden työpöytien korvaaminen korkeussäädettävillä työpöydillä tai varastolaitteiden ja -kalustuksen korvaaminen ergonomisemmilla vaihtoehdoilla vaikuttaa ensisilmäyksellä suurelta investoinnilta. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että hyvä työpisteen ergonominen suunnittelu parantaa yrityksen kannattavuutta.

Esimerkiksi kansainvälisen sosiaaliturvalaitosten yhteistyöjärjestön (ISSA) tutkimus osoittaa, että jokainen työympäristön parantamiseen käytetty euro maksaa itsensä takaisin vähintään kaksinkertaisesti*.

Myönteiset vaikutukset näkyvät sairauspoissaolojen vähenemisessä sekä työhyvinvoinnin ja -viihtyvyyden lisääntymisessä. Tämä johtaa omalta osaltaan tuottavuuden, tehokkuuden ja laadun paranemiseen.

Lähde: The return on prevention: Calculating the costs and benefits of investments in occupational safety and health in companies, International Social Security Association (ISSA)
 
Minkälainen työpöytä sopii parhaiten sinulle?
fyysinen ergonomia
fyysinen ergonomia
ääniergonomia
hyvä ergonomia

Yhteenveto 

Blogikirjoituksessa kerrotaan ergonomian käsitteitä. Oikeiden työasentojen tuntemuksen ja erilaisten ergonomisten apuvälineiden käytön lisäksi kyse on sekä työympäristön että työmenetelmien suunnittelusta ja mukauttamisesta olosuhteiden mukaan. Hyvä ergonomia edellyttää kokonaisvaltaista näkemystä, joka sisältää ymmärryksen fyysisen ergonomian, ääniergonomian, valoergonomian, kognitiivisen ergonomian, toistuvan työn riskit, säännöllisen ja monipuolisen liikkumisen merkityksen ja paljon muuta.   

FAQ

Ergonomia on ihmisen kehon toimintojen tutkimista työn aikana ja työympäristön mukauttamista siten, että kehon kuluminen minimoidaan.  
Säädettävän toimistotuolin ja korkeussäädettävän työpöydän avulla toimistotila voidaan mukauttaa käyttäjälle sopivaksi. Myös jalkatilaa tulisi olla runsaasti ja etäisyys tietokoneen näyttöön tulisi olla riittävä.
Tärkeintä on vaihtaa istuma-asentoa usein ja vuorotella istumisen ja seisomisen välillä.  
Istumatyössä on tärkeää sisällyttää työpäivään liikettä esimerkiksi mikrotaukojen, taukojumppien ja lounaskävelyjen muodossa.  
Yleisiä rasitusvammojen syitä toimistoympäristössä ovat toistuvat monotoniset liikkeet tietokoneen ääressä tai epäterveellinen työasento.  
Sana ergonomia tulee kreikan kielen sanoista ergon, joka tarkoittaa työtä, ja nomos, joka tarkoittaa lakia tai sääntöä.  
Epäluonnolliset ja staattiset työasennot voivat pahimmassa tapauksessa johtaa rasitusvammoihin ja kroonisiin terveysongelmiin.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.