Mitä tarkoittaa ergonomia?
Työpaikan ergonomia on kokonaisvaltainen lähestymistapa
Ergonomian käsite rajoittui pitkään ihmisen ja tuotteen väliseen suhteeseen. Se on edelleen tärkeä näkökulma, ja onkin olemassa lukuisia toiminnallisia ja ergonomisia tuotteita, jotka parantavat jokapäiväistä työarkea. Hyvä esimerkki on aktiivituolit, joiden avulla voi välttää staattista istuma-asentoa.Ergonomia käsittää kuitenkin tänä päivänä paljon muutakin. Kyse on kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta työpaikkaan. Se käsittää fyysisen työympäristön, työn suunnittelun sekä näiden mukauttamisen työntekijän tarpeisiin.
Haluatko istua ja liikkua samanaikaisesti?
Huomioi yksilölliset erot
Työpisteen ergonomia sopeutetaan näin ollen siellä työskenteleville ihmisille, ei päinvastoin. Työviihtyvyys on hyvä, kun työolosuhteet vastaavat työntekijöiden yksilöllisiä fyysisiä ja henkisiä edellytyksiä.Siten on tärkeää huomioida työntekijöiden yksilölliset erot esimerkiksi fyysisen voiman, vartalon koon tai tiedonkäsittelykyvyn suhteen. Nämä on hyvä ottaa huomioon esimerkiksi työtehtävien, työvälineiden ja työpisteiden suunnittelussa ja järjestämisessä. Näin tuloksena on mahdollisimman ergonominen työympäristö kaikille työntekijöille.
Hyvä työergonomia kannattaa
Toimiston kiinteiden työpöytien korvaaminen korkeussäädettävillä työpöydillä tai varastolaitteiden ja -kalustuksen korvaaminen ergonomisemmilla vaihtoehdoilla vaikuttaa ensisilmäyksellä suurelta investoinnilta. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että hyvä työpisteen ergonominen suunnittelu parantaa yrityksen kannattavuutta.Esimerkiksi kansainvälisen sosiaaliturvalaitosten yhteistyöjärjestön (ISSA) tutkimus osoittaa, että jokainen työympäristön parantamiseen käytetty euro maksaa itsensä takaisin vähintään kaksinkertaisesti*.
Myönteiset vaikutukset näkyvät sairauspoissaolojen vähenemisessä sekä työhyvinvoinnin ja -viihtyvyyden lisääntymisessä. Tämä johtaa omalta osaltaan tuottavuuden, tehokkuuden ja laadun paranemiseen.
Lähde: The return on prevention: Calculating the costs and benefits of investments in occupational safety and health in companies, International Social Security Association (ISSA)
Minkälainen työpöytä sopii parhaiten sinulle?
Mitä on kognitiivinen ergonomia?
Kognitiivinen ergonomia, joka tunnetaan myös nimellä informaatioergonomia, käsittelee ihmisen ja teknologian välistä vuorovaikutusta. Työpaikalla käytettävä teknologia on mukautettava ihmisen kykyyn nähdä, kuulla, ymmärtää, muistaa ja tehdä päätöksiä. Tietokonejärjestelmä, joka ei sovi aivojen tapaan käsitellä tietoa, tekee työstä vaikeampaa ja haastavampaa. Työpaikkaa ei tarvitse mukauttaa vain keholle vaan myös aivoille.
Fyysinen ergonomia
Liikkuminen ja kuormitus ovat hyväksi ihmiskeholle. Ongelmia syntyy, kun nostot suoritetaan väärin tai jos kuorma on liian raskas suhteessa lihasvoimaan. Nostoista aiheutuvien rasitusvammojen välttämiseksi tarvitaan nostotekniikkakoulutusta ja apuvälineitä, kuten nostopöytiä ja minipinoajia.
Toistuvat liikkeet, liiallinen istuminen ja väärät työasennot voivat myös aiheuttaa rasitusvammoja. Työpaikkaa voidaan joutua mukauttamaan niin, että se sopii sekä työtehtäviin että niitä suorittaville henkilöille. Säädettävät teollisuustuolit, korkeussäädettävät teollisuuspöydät, joissa on ergonomisia lisävarusteita, ja työpistematot voivat parantaa merkittävästi henkilöstön terveyttä ja hyvinvointia.
Sähköpöytien hyödyt ja edut - Lue lisää!
Käsille vaativa työ
Käsiä vaativalla työllä tarkoitetaan tehtäviä, jotka suoritetaan jatkuvilla nopeilla ranteen ja voiman yhdistetyillä liikkeillä. Jos tällaisia hetkiä esiintyy suuressa osassa työpäivää, se voi aiheuttaa rasitusongelmia kädessä, käsivarressa ja edetä niskaan ja hartioihin asti. Esimerkkejä työtehtävistä, jotka voivat sisältää käsiä kuormittavia elementtejä, ovat keittiöammatit, siivous, postin lajittelu, kokoonpano ja hoitotyöt.
Ääniergonomia
Melua on kaikki äänet, joita ei haluta kuulla ja jotka häiritsevät työympäristöä. Siihen voi kuulua kaikkea työkoneiden kovista äänistä toimiston ilmanvaihtojärjestelmän taustameluun. Melun ei tarvitse saavuttaa korkeaa äänitasoa ollakseen haitallista, mutta noin 85 dB:n äänitasolla on olemassa kuulovaurion riski.
Melu ja huono ääniakustiikka voivat myös aiheuttaa stressiin liittyviä ongelmia. Ammateissa jossa puhutaan paljon paljon, huono ääniympäristö voi johtaa ääniongelmiin, koska heidän on korotettava ääntään tarpeettomasti tullakseen kuulluksi. Akustiikkatuotteet, pöytäsermit ja lattiasseinäkkeet vaimentavat häiritseviä ääniä ja parantavat työympäristöä. Ääniergonomia on olennainen osa terveellistä työpaikkaa suunniteltaessa. Lue, miten sisustaa ääniälykkäästi työpaikalla!
Ergonominen valaistus
Kun valaistus työaikana ei ole optimaalinen, on olemassa riski päänsärystä ja silmien rasituksesta. Lisäksi se voi johtaa epämukaviin työasentoihin ja lihasten jännittyneisyyteen, kun ihminen ei näe tehdä töitään kunnolla tai on vaarassa häikäistyä. Tarkista työpisteen valaistus, jotta kaikki voivat tuntea olonsa paremmaksi ja työskennellä paremmin. Blogikirjoituksemme 10 vinkkiä: Toimiston valaistus sisältää lisää vinkkejä hyvään valaistukseen.
Liikkumisen tärkeys
Useimmat ihmiset ovat todennäköisesti tietoisia siitä, että liika istuminen ei ole hyväksi terveydelle. Muun muassa selän ja niskan epämukavuuden riski kasvaa, hapenotto heikkenee, ja jotkut sairaudet vaikuttavat niihin, jotka liikkuvat vähemmän, useammin kuin niihin, jotka ovat aktiivisempia. Työterveyslaitoksen mukaan liikunta vähentää stressioireita sekä lievittää väsymystä. keskittymis- ja muistivaikeuksia. Muista pitää tauko ja venytellä työpäivän aikana!
Miten valitset hyvän työpöydän? Lue vinkkimme!
Yhteenveto
Blogikirjoituksessa kerrotaan ergonomian käsitteitä. Oikeiden työasentojen tuntemuksen ja erilaisten ergonomisten apuvälineiden käytön lisäksi kyse on sekä työympäristön että työmenetelmien suunnittelusta ja mukauttamisesta olosuhteiden mukaan. Hyvä ergonomia edellyttää kokonaisvaltaista näkemystä, joka sisältää ymmärryksen fyysisen ergonomian, ääniergonomian, valoergonomian, kognitiivisen ergonomian, toistuvan työn riskit, säännöllisen ja monipuolisen liikkumisen merkityksen ja paljon muuta.