Ergonomia toimistotyössä ja sähköpöydän hyödyt
Toimistotyön ergonomiasta keskustellaan jatkuvasti. Säädettävä työpöytä mahdollistaa monet ergonomiset ja terveydelle hyödylliset tavat työpaikalla. Vaihteleva työskentely ja ergonominen työasento aktivoi lihaksia, tehostaa verenkiertoa ja vähentää rasitusvammojen syntymistä. Ja samalla painokin voi pudota. Korkeussäädettävän työpöydän hankkiminen parantaa siten niin työympäristöä kuin terveyttä.
Mitä on ergonomia työssä?
Työturvallisuuskeskuksen mukaan toimistotyön ergonomiassa on tärkeää, että työhön liittyy istumista, seisomista ja liikkumista. ja työntekijä voi itse säädellä työtapojaan ja asentojaan. Pitkäaikainen paikallaanolo kuormittaa kehoa yksipuolisesti. Se voi mm. heikentää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jäykistää niveliä, lisätä selkävaivojen sekä 2 tyypin diabeteksen ja valtimosairauksien riskiä.
Mitkä ovat seisomisen hyödyt?
Alla ergonomiaan erikoistunut fysioterapeutti Anna Millbourn Olander kertoo seisomatyön eduista. Kun istumista vähennetään kaksi tuntia päivässä, laskee myös riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin sekä esimerkiksi diabetekseen.
- Työpäivän aikana on tärkeää niin istua kuin seistä, sanoo Anna.
Sähköpöydän avulla molempia on helppo tehdä. Istuen tulisi työskennellä korkeintaan kaksi tuntia kerrallaan, ja kaikista parasta olisi, jos voisi verrytellä jalkoja ja liikkua aina puolen tunnin välein. Katso myös tuotteita ergonomiseen istumiseen.
Mitkä ovat sähköpöydän hyödyt ja edut?
Sähköpöydän avulla voidaan jo pienillä teoilla saada aikaan suuria muutoksia oman terveyden ja hyvinvoinnin suhteen.
- Hyötyjä on niin paljon, että kaikilla toimistotyöntekijöillä pitäisi olla säädettävä työpöytä, sanoo Anna. Vaihtelu seisovan ja istuvan asennon välillä on hyvästä. Tutkimukset osoittavat, että päivässä kahden tunnin työskentely seisten vastaa energiankulutukseltaan vuodessa jopa kahden kilon painonpudotusta.
Seisomisen lisäksi työpäivään kannattaa lisätä esimerkiksi kävelylenkki lounaalla.
Mikä on sähköpöydän oikea korkeus seisomatyössä?
Säädä seisomapöydän korkeus sopivaksi: pöydän pitäisi tukea käsivarsia kyynärpäiden alta niin, että käsillä on hyvä tuki. Sähköpöydän oikea korkeus on sopiva, kun käsillä on hyvä tuki 90 asteen kulmassa. Lue lisää Selkäkanavasta.
Sähköpöydän käyttö helpottaa vuorottelua
Sähkösäätöinen pöytä helpottaa istumisen ja seisomisen vuorottelua. Jotta pöydästä saa ergonomisen hyödyn, tulee se osata säätää oikein.
– Pöydän tulisi olla sellaisella korkeudella, että hartiat ovat lepoasennossa. Kädet lepäävät pöydän pinnalla, kertoo fysioterapeutti Timo Vaittinen Muuramen Alive-keskuksesta artikkelissa "Fysioterapeutit: Sähköpöytä maksaa itsensä takaisin – jopa parissa päivässä"
Sähköpöytä ja ergonominen työasento
Tutkimusten mukaan neljän tunnin paikallaan istuminen kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 50 % verrattuna henkilöihin, jotka istuvat vain kaksi tuntia päivässä. Seistessä ihmisen vartalo asettuu sen luonnolliseen asentoon ja samalla vältytään röhnöttävän asennon aiheuttamasta kuomuniskasta.
On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei seisoa pidä koko ajan. Korkeusäädettävä työpöytä mahdollista helpon työasennon vaihtelun istumisen ja seisomisen välillä.
- On hyvä muistaa, ettei istuminen työtuolilla ole kiellettyä, asentoa pitää vain vaihtaa aina välillä. Joskus istuminen on jopa hyödyksi, ettei polvet ja jalat ylikuormitu, Anna tähdentää.
Katso lisää vinkkejä sähköpöydän käyttöön ja hyviin työasentoihin Sosiaali- ja Terveysministeriön YouTube-kanavasta
Tutustu valikoimaamme ergonomisia säädettäviä työpöytä
- MODULUS: Sähköpöytä, jossa on suorakulmainen kansi. T-jalusta ja kannen liikkeen pysäyttävä puristussuoja. Pöydässä on laaja korkeudensäätöväli (650 mm).
- FLEXUS: Laadukas, korkeussäädettävä sähköpöytä, jossa johtoaukot. Tukeva T-jalusta, suorat neliskulmaiset jalat sekä säätötassut. Tehokas moottori.
- NOMAD: Tilaa säästävä ja ergonominen korkeussäädettävä pöytä. Pöydässä on valkoinen laminattikansi ja sähköisesti korkeussäädettävä jalusta, joka on mustaa maalattua terästä.