Se ei ole vain lamppu
Oikeanlaisella valaistuksella voi vaikuttaa väsymykseen, stressiin, päänsärkyyn, niska- ja selkäkipuun sekä silmien väsymiseen. Valaise työtilasi entistä paremmin ja vaikuta siten työpaikan viihtyvyyteen ja työhyvinvointiin.
Anna töiden valita valaisin
Kun valitset valaistusta työtilaan, valaisinpäätökset kannattaa tehdä työn perusteella. Toisissa töissä riittää yleisvalaistus, kun taas toisissa tarvitaan kirkasta kohdevaloa. Työskentely tietokoneruudulla ei edellytä tehokasta valaisinta, mutta paperilta lukeminen tai asennustyöt vaativat sitä.
”Huono valaistus pakottaa hankalaan työasentoon.”
Työpöytävalaisimet, joita pystyy kohdentamaan tarpeen vaatiessa sekä joiden vartta ja päätä voi säätää, ovat ergonomisempia kuin kiinteät versiot. Huono valaistus pakottaa hankalaan työasentoon. Muista käyttää valaisimen säätötoimintoja, niin valo kohdistuu sinne minne pitää.
Valitse työpöytävalaisin työtehtävän mukaan.
Jos olet oikeakätinen, aseta kirjoituspöydän valaisin vasemmalle puolelle ja päinvastoin. Näin varjot jäävät vartalon ja käden taakse, ja työpiste säilyy hyvin valaistuna. Jos sinulla on korkeussäädettävä työpöytä, valaistuksen pitää toimia hyvin istuit tai seisoit.
”Aaltopituudeltaan siniset valot vähentävät pimeähormonin eritystä.”
Sinervät, kylmän sävyiset valot aktivoivat, virkistävät ja lisäävät tehokkuutta, sillä aallonpituudeltaan siniset valot vähentävät pimeähormonin eritystä. Kylmillä valosävyillä on siis mahdollista antaa lisäpuhtia tekemiseen. Valikoimasta löytyy työpöytävalaisimia himmentimellä, joiden värilämpötilaa pystyy säätämään.
Tila ei vaikuta vain valaisinten määrään
Tummat pinnat imevät valoa ja vaaleat pinnat heijastavat sitä takaisin. Siksi tummasti sisustetussa tilassa tarvitaan enemmän valaisimia ja valonlähteitä kuin vaaleassa huoneessa. Vastaanottoon ja taukotilaan voi hyvin sopia hämärä tunnelmavalaistus, mutta ryhmätyötilassa se johtaa turhaan uneliaisuuteen.
”Varo varjoja.”
Ota hyötykäyttöön kaikki mahdollinen huoneeseen tuleva päivänvalo. Luonnonvalolla ja näkymällä ulos on mahdollista vaikuttaa hyvinvointiin yllättävän paljon. Suomessa luonnonvalon määrä vaihtelee vuodenajasta riippuen. Riittääkö työhuoneen valaistus myös talvella?
Päästä luonnonvalo sisälle. Riittäähän tilan valaistus myös talvella?
Jos tilan katto on tavallista korkeammalla, valitse ylös kattovalaisin, jossa on tavallista tehokkaampi valonjako-ominaisuus. Muutoin valaistusvoimakkuus ei säily tasaisena ja tilaan voi rakentua tahattomia hämäriä kohtia.
”Ylivalaistuja tiloja näkee harvoin.”
Käytä sekaisin kohdevaloja ja tunnelmallisia yleisvaloja. Minimoi kontrastit työpisteen, työtasojen ja muun ympäristön välillä. Kun valaisimia on riittävästi ja niitä käytetään eri tehtäviin, rakentuu miellyttävältä tuntuva tila, jossa valojen ja varjojen siirtymäkohdat liukuvat tilassa pehmeästi ja rauhallisesti. Ylivalaistuja tiloja näkee harvoin.