Hyvä valaistus työpaikalla vähentää väsymystä
Oikea valaistus työpaikalla voi vähentää väsymystä ja auttaa huonon valaistuksen aiheuttamiin terveysongelmiin. Huonolla työtilan valaistuksella voi pitemmällä aikavälillä olla fyysisiä seuraamuksia kuten jännitystiloja niskassa sekä hartioissa. Tästä artikkelista löydät viisi vinkkiä työpaikan valaistukseen.
Miksi hyvä valaistus työpaikalla on tärkeä?
Hyvän valaistuksen on todettu lisäävän tuottavuutta ja työn laatua, koska oikea valaistus työtiloissa voi vähentää työntekijöiden väsymystä.Vääränlainen työvalaistus voi etenkin pitkällä aikavälillä aiheuttaa väsymystä ja särkyä sekä rasitusvammoja huonosta työasennosta johtuen.Vaikka valaistus on tärkeä kaikilla työpaikoilla, sitä ei välttämättä priorisoida. On keskusteltu siitä, että valaistus on monen yrityksen piiloresurssi. Näin ollen jokaisen yrityksen kannattaisi panostaa valaistuksen suunnitteluun.
1. Mikä on oikea työtilan valaistus ja valaistusvoimakkuus?
Kun suunnitellaan valaistusta työtiloihin, valaistuksen olisi hyvä olla tasainen eri työpinnoilla. On myös hyvä, jos työtilan valaistusvoimakkuutta pystyy säätämään. Työergonomian näkökulmasta olisi kannattavaa, että valaistus toimisi opimaalisesti työpisteellä ja valaistus olisi joka työhuoneessa yhtä hyvä.Jos käytössäsi on korkeussäädettävä työpöytä tai teollisuuspöytä, valaistuksen tulee olla hyvä niin seisottaessa kuin istuttaessa. Työvalaisimet on hyvä valita työtehtävien mukaan, ja valaistuksen tulee ottaa huomioon myös henkilökohtaiset edellytykset.
2. Vältä kontrasteja työvalaistuksessa
Tummat pinnat imevät valoa ja vaaleat pinnat heijastavat sitä. Tumma huone tarvitsee siten yleensä enemmän valaisimia ja valonlähteitä.Kun suunnitellaan valaistusta työpaikalle, kannattaa yhdistää kohdevalaistusta ja yleistä valaistusta. Näin valon ja varjon siirtymä on pehmeä. Kontrasti oman työtason ja muun ympäristön kanssa on hyvä minimoida, jotta työtilan valaistus olisi hyvä.
Haluaisitko myös miellyttävän äänimaiseman työpaikalle?
3. Hyödynnä työtilaan tuleva päivänvalo
Päästä sisään työtilaan niin paljon päivänvaloa kuin mahdollista. Häikäistyminen ei kuitenkaan ole hyvä asia työvalaistuksen kannalta, koska se häiritsee työntekoa. Jokaiselle työntekijälle olisi kuitenkin hyvä tarjota tarpeeksi luonnonvaloa sekä hyvän näkymän ulos, koska nämä ovat tärkeitä hyvinvoinnille.Jotta työpaikalle saataisiin entistä enemmän päivänvaloa, työtilojen värityksen on hyvä olla vaalea. Valkoiset seinät sekä katto ovat hyviä valaistuksen kannalta, koska valkoinen väri heijastaa hyvin valoa verrattuna tummiin sävyihin.
Jos työtilan sisustus jää liian värittömäksi eikä siten stimuloi työntekijöitä, työpaikalle kannattaa lisätä tauluja tai tekstiilejä työtilan piristämiseksi ja työtehokkuuden ylläpitämiseksi.
4. Mieti valon väriä valaistussuunnittelussa
Sisätilojen valaistus vaikuttaa kehon vuorokausirytmiin. Siksi valon lämpö on yhtä tärkeä muistaa kuin valaistuksen voimakkuus työvalaistusta suunniteltaessa.Kylmä, sinisempi valon väri piristää, koska se vähentää unihormonitasoa kehossa. Työnteko on näin tehokkaampaa kylmemmässä valossa.
Lämmin, punaisempi valo taas rauhoittaa. Se on siten parempi vaihtoehto kotiin kuin työpaikalle.
5. Älä aliarvioi työpöytävalaisinta
Käytä työpisteillä työpöytävalaisinta, jota voi säätää henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Työpöytävalaisimissa on kohdennettu valo, minkä avulla voi tehokkaasti valaista tiettyä aluetta esimerkiksi lukiessa.
Työpaikan valaistuksen suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomioon myös työpöytävalaisinten sijoitteluun. Laita työpöytävalaisin kehon vasemmalle puolelle, jos olet oikeakätinen, ja oikealle puolelle, jos olet vasenkätinen. Näin ei muodostu varjoja työpinnalle.
Valaisimet toimistoon ja julkisiin tiloihin
Uutiset ensimmäisten joukossa
Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.