Monimuotoisuus työyhteisössä hyödyttää kaikkia

Monimuotoisuus työyhteisössä hyödyttää kaikkia: "Työnantajasta tulee houkuttelevampi"

Yritykset, jotka palkkaavat nepsy-henkilöitä, saavat monia etuja, kertoo käyttäytymistieteilijä ja koulutuspäällikkö Jenny Kindgren Ruotsin Riksförbundet Attention -järjestöstä. Yhä useampi yritys alkaa myös tiedostaa tämän.
– Kiinnostus siihen, miten työpaikoista voidaan tehdä osallistavampia, on selvästi kasvussa, kertoo Annika Petersson, AJ:n projektimyynnin vetäjä.
Mikä on nepsy?

Nepsy, eli neuropsykiatriset piirteet, on yhteisnimitys diagnooseille, jotka vaikuttavat aivojen tiedonkäsittelyyn – esimerkiksi ADHD, autismikirjo, Touretten oireyhtymä ja kielelliset häiriöt. Arviolta noin 10 prosenttia ruotsalaisista kuuluu tähän ryhmään.

– On tärkeää ymmärtää, että nepsy-piirteet eivät liity älykkyyteen. Nepsy-henkilöt kokevat ympäristönsä eri tavalla – ei huonommin, vaan toisin, sanoo Kindgren.

"Huomaa yksityiskohtia, jotka muilta jäävät huomaamatta"

Tämä erilainen tapa hahmottaa maailmaa voi olla myös suuri vahvuus. Nepsy-henkilöillä on usein oma tapansa ratkaista ongelmia ja havaita yksityiskohtia, joita muut eivät ehkä huomaa. Monilla heistä on erityisiä kiinnostuksenkohteita ja kyky hyperfokusoida – eli uppoutua tehtävään intensiivisesti ja pitkäjänteisesti. Monimuotoinen työyhteisö, jossa on erilaisia vahvuuksia, näkökulmia ja kiinnostuksenkohteita, hyödyttää koko organisaatiota.
– Työryhmät, joissa on erilaisia ihmisiä, toimivat usein paremmin kuin samanmielisten ryhmät. Nepsy-henkilöt tuovat uusia näkökulmia ja voivat rikkoa totuttuja kaavoja. He täydentävät tiimiä ja lisäävät sen dynamiikkaa ja luovuutta.
Vuonna 2024 Riksförbundet Attention aloitti tiiviin yhteistyön AJ:n kanssa. Me AJ:lla haluamme edistää työympäristöjä, joissa jokaisella on mahdollisuus viihtyä ja onnistua. Valikoimastamme löytyy useita tuotteita, jotka auttavat tekemään työpaikasta nepsy-ystävällisemmän.

– Olemme halunneet oppia lisää nepsy-piirteistä ja kehittää ratkaisuja, jotka helpottavat nepsy-henkilöiden arkea työelämässä. Kiinnostus osallistavampiin työympäristöihin kasvaa jatkuvasti – ja se on hienoa, sanoo Petersson.


Miksi työpaikkojen tulisi olla nepsy-ystävällisiä?

Viime vuosina tietoisuus nepsy-piirteistä on kasvanut, ja Jenny Kindgren näkee monien yritysten olevan aidosti halukkaita oppimaan lisää.
– Olemme ison muutoksen kynnyksellä. Moni nuori aikuinen, joka astuu nyt työelämään, puhuu diagnoosistaan avoimesti. Aiemmin näin ei ollut, hän kertoo.

Tämä lisää myös odotuksia työnantajia kohtaan – moni on tottunut saamaan tukea koulussa ja odottaa vastaavaa ymmärrystä työpaikalla.
Silti työtä on vielä paljon tehtävänä. Jenny vertaa tilannetta siihen, kuinka fyysisesti esteettömiä ratkaisuja on vuosien varrella alettu pitää itsestäänselvyytenä – hissit, luiskat ja esteettömät WC-tilat kuuluvat nykypäivän standardeihin. Sama kehitys ei ole vielä toteutunut nepsy-piirteiden osalta.

– Koska osa toimintarajoitteista ei näy päällepäin, monikaan ei huomioi, että myös näihin on vahva juridinen velvoite mukauttaa työolosuhteita. Työnantajien pitäisi jo oman etunsa vuoksi olla tässä aloitteellisia. Jos haluatte olla houkutteleva työnantaja, panostakaa osallistavaan työympäristöön – se viestii, että välitätte henkilöstöstänne, sanoo Kindgren.

Miten nepsy-ystävällinen työympäristö rakennetaan?

– Monilla nepsy-henkilöillä on haasteita aistiärsykkeiden käsittelyssä. Siksi työtilojen äänieristykseen kannattaa panostaa. Pöytäsermit, akustiikkapaneelit, verhot ja pehmustetut kalusteet vaimentavat melua. Työpöytien pinnat kannattaa valita niin, etteivät ne kolise. Myös vastamelukuulokkeet voivat olla hyvä apuväline, vinkkaa Kindgren.

Selkeä ja jäsennelty ympäristö auttaa hahmottamisessa – esimerkiksi kaapit ja säilytystilat kannattaa merkitä sekä tekstillä että kuvilla.

Myös valaistuksella on iso merkitys. Joillekin kirkkaat valot tai loisteputket voivat olla häiritseviä. Säädettävät valaisimet ja mahdollisuus yksilölliseen valaistukseen voivat auttaa paljon.
– Eri tilojen jakaminen eri käyttötarkoituksiin on hyödyllistä: rauhalliset tilat keskittymiseen, luovat tilat ideointiin ja palautumistilat hiljaiseen lepoon. Esimerkiksi nojatuolit, joissa on korkeat selkänojat ja sivuseinät, tarjoavat hyvän rauhoittumispaikan, kertoo Kindgren.

Nepsy-mukautukset tukevat kaikkia työntekijöitä

Keskittymiseen vaikuttaa dopamiinitaso, jota voi lisätä liikunnalla ja aktiivisella istumisella.

– Tarjoa mahdollisuus liikkua työpäivän aikana: esimerkiksi aktiivituolit, satulatuolit tai tasapainopallot tukevat kehoa ja pitävät mielen virkeänä. Työpisteen yhteydessä voi myös olla kävelymatto. Pienet välineet, kuten stressipallot ja fidget-lelut, voivat myös auttaa keskittymään.

Vinkki! Meidän sensoriset apuvälineet sopii sekä aikuisille että lapsille.
Kävelymatto WALKER
589,00 €
Kuntopyörä TREADLE
399,00 €
Kindgren näkee nepsy-mukautusten olevan osa suurempaa kokonaisuutta. Vaikutukset ulottuvat koko työyhteisöön.

– Tämä ei koske vain nepsy-henkilöitä. Aina on joku, joka on stressaantunut – ja stressi voi ilmetä samalla tavoin kuin nepsy-piirteet. Rauhallinen ja turvallinen työympäristö hyödyttää kaikkia.

Yhteistyö Riksförbundet Attentionin ja AJ:n välillä

Riksförbundet Attention on ruotsalainen etujärjestö, joka tukee nepsy-henkilöitä ja heidän läheisiään. Järjestö jakaa tietoa, vaikuttaa päättäjiin ja tarjoaa vertaistukea. Yhteistyömme tavoitteena on lisätä ymmärrystä neuropsykiatrisista erityispiirteistä ja tehdä työelämästä osallistavampaa.

Vinkkejä nepsy-ystävällisen työpaikan luomiseen

  • Äänieristys – Käytä ääntä vaimentavia materiaaleja: verhot, matot, pehmustetut kalusteet, äänieristeseinäkkeet
  • Säädettävä valaistus – Tarjoa yksilöllisesti säädettäviä valonlähteitä
  • Rauhalliset työtilat – Mahdollista hiljaiset huoneet keskittymistä varten
  • Tilanjakajat – Käytä lattia- ja pöytäsermejä visuaalisen ärsyketulvan vähentämiseksi
  • Joustavat työpisteet – Salli työntekijöiden valita työpisteensä tehtävän ja mieltymysten mukaan
  • Tauot – Kannusta lyhyisiin, säännöllisiin taukoihin ylikuormituksen ehkäisemiseksi
  • Sensoriset apuvälineet – Stressipallot, fidget-lelut ja muut stimulaatiovälineet tukevat keskittymistä
  • Selkeä rakenne – Luo selkeät rutiinit ja viesti niistä kirjallisesti
  • Aktiivinen istuminen – Tarjoa vaihtoehtoja, kuten satulatuolit, tasapainopallot ja kuntopyörät
  • Koulutus – Tarjoa henkilöstölle koulutusta nepsy-piirteistä ja niiden huomioimisesta
Kun nämä mukautukset otetaan käyttöön, työpaikasta tulee entistä osallistavampi ja tukevampi – kaikille, ei vain nepsy-henkilöille.

Usein kysytyt kysymykset

Neuropsykiatrisiin piirteisiin (nepsy-piirteisiin) liittyviä diagnooseja ovat muun muassa ADHD, ADD, autismikirjon häiriöt (AST), Touretten oireyhtymä, OCD (pakko-oireinen häiriö) sekä puheen ja kielen kehityksen häiriöt, kuten dysleksia (lukivaikeus) ja dyskalkulia (laskemisen vaikeus).

"Nepsy" on lyhenne sanoista neurologinen erityispiirre tai neurologisesti poikkeava. Termiä käytetään kuvaamaan henkilöitä, joilla on esimerkiksi ADHD, autismikirjon häiriö, Touretten oireyhtymä tai muita neurologisia erityispiirteitä.
Sana on yleiskielessä yleistynyt lempeänä ja arkea kuvaavana tapana viitata näihin piirteisiin ilman liian diagnoosikeskeistä sävyä.
Nepsy-henkilöillä voi ilmetä haasteita esimerkiksi impulssikontrollissa, ajanhahmottamisessa, keskittymisessä, vuorovaikutuksessa, motoriikassa tai muistitoiminnoissa. Samaan aikaan nepsy-piirteisiin voi liittyä myös monia vahvuuksia – kuten luovuutta, kyky hyperfokusoida, tarkkaa yksityiskohtien hahmottamista, analyyttista ajattelua sekä erinomaisia ongelmanratkaisu- ja viestintätaitoja.
Stimmailu (englanniksi stimming, lyhenne sanasta self-stimulatory behavior) tarkoittaa toistuvaa liikettä tai käyttäytymistä, joka on tyypillistä nepsy-henkilöille – erityisesti autismikirjon henkilöille. Stimmailu voi ilmetä esimerkiksi esineen pyörittämisenä, äänten toistamisena tai sormien naputteluna. Se auttaa usein aistitiedon säätelyssä, keskittymisen tukemisessa tai rauhoittumisessa stressaavissa tilanteissa.
Monimuotoisuus työelämässä tarkoittaa sitä, että työpaikalla on erilaisia ihmisiä – iän, sukupuolen, taustan, koulutuksen, kulttuurin, kielitaidon, terveydentilan tai vaikkapa ajattelutavan suhteen. Se voi näkyä esimerkiksi siinä, että samassa tiimissä työskentelee eri-ikäisiä ihmisiä eri maista tai erilaisista elämäntilanteista. Myös erilaiset työskentelytavat ja osaamiset ovat osa monimuotoisuutta. 
Monimuotoinen työyhteisö voi olla luovempi, joustavampi ja paremmin asiakkaiden tarpeisiin vastaava. Erilaiset näkökulmat auttavat tekemään parempia päätöksiä ja kehittämään uusia ideoita. Samalla monimuotoisuus voi parantaa työilmapiiriä ja vahvistaa työnantajakuvaa. Tärkeää on myös, että monimuotoisuuden rinnalla kulkee osallisuus – eli että jokainen kokee olevansa arvostettu ja voi osallistua täysipainoisesti.

Apua kalustamiseen suunnittelutiimiltamme

Kaipaatko apua toimiston kalustamisessa? Projektipalvelun ammittilaisemme auttavat sisustamaan inspiroivan ja toimivan työpaikan, jossa huomioidaan myös terveyttä edistävät asiat. Projektipalvelumme auttaa tarvittaessa koko kalustusprojektissa suunnittelusta asennukseen – veloituksetta.
Organisaatio
ViestikenttäLiitteet
Painamalla "Lähetä" vahvistan, että olen lukenut tietosuojakäytännön.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.