Kannattavuus bonuksena, kun teollisuus investoi ergonomiaan
– Ergonomian parantaminen maksaa itsensä takaisin motivoituneina ja terveinä työntekijöinä, jotka suoriutuvat paremmin, hän sanoo.
Kuvittele, että teollisuustyöntekijä säätää työpöytänsä korkeutta välttääkseen selkäkipuja, laittaa kuulosuojaimet päähänsä melun välttämiseksi ja lopuksi säätää valaistuksen tehtävän mukaan.
Tämä yksinkertainen skenaario toistuu päivittäin eri puolilla Suomea ja kuvaa tärkeää osaa työelämästä: Jotta työtä voi tehdä parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan mukava ja ergonominen työpaikka.
Peter Gunnarsson on AJ Tuotteiden teollisuusosaston johtaja, ja hän toteaa, että monet alalla työskentelevät ovat tietoisia hyvän työergonomian vaikutuksista ja pitävät asiaa itsessään tärkeänä. Harvempi on kuitenkin täysin tietoinen siitä, miten työntekijöiden hyvinvointi itse asiassa vaikuttaa yrityksen talouteen.
– Ergonomiasta keskustellaan jonkin verran, mutta ei niinkään sen suorasta vaikutuksesta liiketoiminnan tuloksiin tai siitä, mitä työympäristön parantamiseksi voidaan tehdä. Työpaikka, jossa työntekijät viihtyvät ja tuntevat olonsa hyväksi, on tärkeä yrityksen hyvinvoinnin kannalta, hän sanoo.
Vähemmän loukkaantumisia ja parempi tehokkuus
Miten työympäristö ja yrityksen tilinpäätös sitten liittyvät toisiinsa? Peter Gunnarsson huomauttaa, että ergonomiaan tehdyt investoinnit maksavat itsensä takaisin vähentyneinä sairauspoissaoloina ja henkilöstön vaihtuvuuden vähenemisenä. Nämä ovat asioita, jotka muuten voivat tulla yrityksille kalliiksi poissaolojen, rekrytointikustannusten ja tuotannonmenetysten vuoksi.
- Hyvä ergonominen työympäristö vähentää loukkaantumisriskiä ja voi luoda myönteisen työilmapiirin, jossa ihmiset viihtyvät ja kokevat työnsä miellyttävämmäksi. Ja kun ihminen nauttii työstään, hän on motivoituneempi ja haluaa pitää työnsä, Peter Gunnarsson sanoo.
Samalla hän korostaa, että hyvin suunniteltu työympäristö voi paitsi vähentää kustannuksia myös lisätä tulosta. Sen lisäksi, että se helpottaa työtä ja vähentää virheiden riskiä:
- Jos tyytyväiset ja kokeneet työntekijät pysyvät yrityksessä, tehokkuus paranee. Laadukkaiden tuotteiden toimittaminen helpottuu ja tuotannon virheiden määrä vähenee.
Kysymys, joka koskee yhä useampia
Suomen teollisuus on monipuolista ja laajaa, ja sadattuhannet ihmiset työskentelevät sen parissa aina tarkkuustekniikasta suurtuotantoon. Se on myös suhteellisen onnettomuusaltis ala.
- Työtapaturmat ovat teollisuudessa huomattavasti yleisempiä kuin toimistotyöntekijöiden keskuudessa. Taakka on kuluttavampi ja se on yleistä raskaiden nostojen ja osittain luonnottomien liikkeiden yhteydessä, Peter Gunnarsson sanoo.
Työterveyslaitoksen mukaan tuki- ja liikuntaelinvammat ovat yleisimpiä työhön liittyviä terveysongelmia Euroopassa. Ilmoitettujen työtapaturmien joukossa tuki- ja liikuntaelinvammat ovat myös hallitsevassa asemassa sekä naisilla että miehillä.
On taloudellisesti järkevää ajatella ergonomisesti
Koska eri alojen osa-alueet vaihtelevat niin paljon - ja ergonomia on laaja käsite - on vaikea määritellä parannuksia, jotka soveltuvat kaikkiin toimintoihin, sanoo Peter Gunnarsson.
- Toimistotyössä säädettävää työpöytää ja mukavaa tuolia voidaan pitää hyvän ergonomian perustana. Samalla tavalla se toimii teollisuudessa, mutta säädettävällä teollisuuspöydällä ja mukavalla ja käytännöllisellä tuolilla. Teollisuudessa kovat lattiat, kuten betonilattiat ovat yleisiä. Onneksi teollisuuspuolellekin löytyy erilaisia ergonomisia työpistemattoja keventämään kehoon kohdistuvaa rasitusta.
Ennen kaikkea on tärkeää, että asian kanssa työskennellään kokonaisvaltaisesti, hän painottaa.
- Älä ajattele vain itse tuotteita. Ergonomia voidaan nähdä kokonaisuutena, joka kattaa kaiken työpisteen ja tilojen suunnittelusta käytettäviin työkaluihin ja apuvälineisiin ja siihen, miten kaikki tämä on vuorovaikutuksessa keskenään.
Esimerkiksi yrityksen, joka työskentelee kärryjen ja hyllyjärjestelmien kanssa, on järjestettävä tilat ja laitteet siten, että ne helpottavat työskentelyä ja vähentävät ruuhkia. Huolellisella tilasuunnittelulla voidaan samalla minimoida kävelymatkat ja lisätä tehokkuutta.
- Parempi ergonomia on pitkäaikainen sitoumus, eikä kaikkea tarvitse tehdä kerralla, vaan sitä voi parantaa askel askeleelta. Investointi hyvään työympäristöön on investointi yrityksen menestykseen, Peter Gunnarsson sanoo.
Kolme vinkkiä parempaan ergonomiaan
1. Hae asiantuntemusta ja osallista työntekijät:
Palkkaa yrityksiin erikoistuneet terveysasiantuntijat avuksi. He tarjoavat ulkopuolisen näkökulman työympäristöösi, ja voivat tunnistaa ongelmia ja ratkaisuja, joita et ehkä itse näe. Äläkä unohda pyytää apua työntekijöiltäsi, jotta ymmärrät heidän arkensa parhaalla mahdollisella tavalla.
2. Tutustu erilaisiin tuotteisiin löytääksesi sopivan ratkaisun:
Teollisuusyritysten liiketoiminta vaihtelee suuresti. On kuitenkin olemassa monia tuotteita, jotka voivat auttaa eri tilanteissa. Näitä ovat esimerkiksi korkeussäädettävät teollisuuspöydät ja pakkauspöydät, ergonomisesti muotoillut teollisuustuolit, kovilla lattioilla käytettävät työpistematot ja varastotyössä käytettävät nostolaitteet.
Lisää ergonomisia tuotteita työpajaan löytyy tästä
3. …mutta mieti kokonaisuutta:
Kannattaa pitää mielessä, että työergonomia on muutakin kuin yksittäisiä tuotteita. Käytä aikaa sen ymmärtämiseen, miten koko työympäristö, tilojen suunnittelu mukaan lukien, voi toimia sekä terveellisenä että tuottavana työpaikkana.