Aktivoi kehosi - voi paremmin ja pidä energisempiä presentaatioita
World Health Organizationin (WHO) päivittäinen liikuntasuositus on 30 minuuttia. Liikunnalla on paljon myönteisiä vaikutuksia, se mm. antaa lisäenergiaa, piristää mieltä ja auttaa jaksamaan. Omaan vointiin voi vaikuttaa jo pienillä asioilla. – Joskus kyse on niistä pienistä arjen valinnoista, joilla on lopulta kaikista suurin merkitys, sanoo PO Osbeck, personal trainer ja ravintoterapeutti.
Elämäntapasairauksien, esimerkiksi diabeteksen, kohonneen verenpaineen, sydän- ja verisuonitautien sekä syövän riski kasvaa istumatyössä, sillä keho viettää useita tunteja paikoillaan istuen. Hapenotto paranee, kun säännöllisesti nousee seisomaan. Keho alkaa silloin muodostamaan niitä aineita, jotka luonnollisesti puhdistavat verenkiertoa rasva-aineista ja sokerista. Samalla myös fyysinen aktiivisuus kohoaa, joka puolestaan johtaa parempaan painonhallintaan.
– Pienistä puroista kasvaa suuri joki. Ne ovat ne arjen pienet valinnat, joita teemme pitkällä aikavälillä ja joilla on lopulta hyvin suuri merkitys. Esimerkiksi se että kävelee kopiokoneelle, seisoo kirjoituspöydän ääressä, muistaa juoda vettä tarpeeksi ja pitää säännöllisesti pausseja. Kaikki nämä valinnat lisäävät energiatasoamme ja vaikuttavat myönteisesti lihasten ja aivojen hapensaantiin, kertoo PO.
Sopiva määrä työhön sopivia liikkeitä
Erityisesti hartiat, lonkka ja etureidet ovat sellaisia lihaksia, jotka yliaktivoituvat helposti. Eli ne saattavat jumiutua, joka puolestaan voi johtaa alaselän ja istumalihaksiston ongelmiin.
– Tietyillä liikkeillä ja venyttelyllä voidaan pyrkiä ehkäisemään lihasten jumiutumista. Esimerkiksi rinnan ja selän venyttely, kyykyt, lonkannostot tai suurten askeleiden ottaminen eteenpäin, ovat muutamia tapoja vaikuttaa tähän, sanoo PO.
Oikea istuma-asento on sellainen, että polvet ovat hieman lantiota matalammalla ja olkapäät pysyvät rentoina ja laskeutuvat lapaluiden alle. Parasta on kuitenkin välttää istumasta samassa asennossa pitkään.
Osa puolestaan ei työskentele pitkään samassa asennossa, vaan saavat paljon liikettä yhden työpäivän aikana. Esimerkiksi varastossa työskentelevät joutuvat monasti nostamaan painavia tavaroita. Työaikana paljon liikkuvat tarvitsevat eri tyyppisiä liikkeitä pitääkseen kehonsa terveenä ja vahvana.
– Ne jotka liikkuvat aktiivisesti työpäivän aikana, eivät yleensä muista lämmitellä kehoa ennen kuin aloittavat työt. Vain 5 - 10 minuutin lämmittely auttaa pitämään lantion, selän ja olkapäät kunnossa ja näin työpäivän aikaista liikettä ja nostoja jaksaa paljon paremmin. PO jatkaa, että usein selkä joutuu koville, erityisesti silloin kun nostamme jotain painavaa ja samalla yritetään liikkua sivulle päin. Siksi on hyvin tärkeää huolehtia, että rintaranka, lantio ja hartia ovat hyvässä kunnossa, PO kertoo.
Työntekijöiden terveys
Yrityksillä on monia syitä, miksi parantaa työntekijöiden terveyttä. Kun työntekijät voivat paremmin, on huomattu että tuottavuus paranee ja poissaolot ja työterveyskustannukset vähenevät. Työhyvinvointiin liittyy myös asianmukaiset kalusteet ja työkalut.
Jos yritys investoi korkeussäädettäviin työpöytiin, hyviin toimistotuoleihin ja seisomamattoihin, voi näillä olla huomattava merkitys työntekijöiden terveyteen. Säädettävät pöydät, tuolit ja ergonomiset lisävarusteet vähentävät kehon rasitusta. Saatavilla on myös ergonomisia satulatuoleja, jotka edistävät istuma-asentoa ja asennon liikkuvuutta silloin kun tuolissa istutaan. Yritys saa paljon takaisin, kun investoin työntekijöiden välineisiin ja heidän terveyteensä, sanoo PO.