7 yksinkertaista harjoitusta ja neuvoja kuinka välttää hiirikäsi

7 yksinkertaista harjoitusta ja neuvoja kuinka välttää hiirikäsi

Kärsitkö joskus heikkouden tunteesta käsivarressasi tai sormiesi puutumisesta? Nämä ovat oireita, joita saatat kokea, kun sinulla on hiirikäsi. Älä kuitenkaan huoli, sillä on helppoja tapoja päästä vaivasta eroon. Tässä artikkelissa on vinkkejä ja harjoituksia, jotka voivat auttaa hiirikäden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Mikä on hiirikäsi? 

Hiirikäsi koetaan yleensä kipuna tai jäykkyytenä kädessä, sormissa, ranteessa, olkapäässä, käsivarressa, niskassa ja hartioissa. Muita oireita voivat olla puutumista, pistelyä tai polttelua, sykkivää kipua ja heikkouden tunnetta vaikutusalueella. 
 
Hiirikäsi on laaja käsite kivusta, joka johtuu toistuvasta rasituksesta esimerkiksi tietokoneella työskennellessä. Hiirikäsi kuuluu yleisnimityksen RSI (Repetitive Strain Injury) alle. Toisinaan suomeksi käytetään myös termejä hiirikäsivarsi, hiirikyynärpää ja hiirihartia. 
 
On yleistä sekoittaa hiirikäsi tenniskyynärpäähän. Molemmat johtuvat ylirasituksesta käsivarressa, mutta ne ilmenevät eri tavoin. Erottelu on tärkeää, jotta voit hoitaa ongelmasi oikealla tavalla. 

Jos koet seuraavia oireita kädessäsi tai käsivarressasi, saattaa kyseessä olla hiirikäsi: 

  • Puutumista
  • Jäykkyyttä ja kipua
  • Heikkouden tunnetta
  • Sykkiviä särkyjä
  • Kipua tai turvotusta
  • Pistelyä

Hiirikäsi etenee kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa kipu helpottaa levon jälkeen, toisessa vaiheessa kivun helpottuminen vaatii pidemmän levon ja kolmannessa vaiheessa kipu jatkuu jopa levon aikana. Jos tila etenee näin pitkälle, se voi vaikuttaa uneen ja rajoittaa työsuoritusta. Lopulta hiirikäsi voi näkyä lisääntyneenä sairauslomana.

Kokeile myös seuraavia vinkkejä, jos hiirikäsi vaivaa: 

  • Vaihda työasentoa
  • Pidä säännöllisiä taukoja
  • Käytä hiirtä toisella kädellä
  • Käytä pikanäppäimiä
  • Vältä tuplaklikkausta
  • Käytä käsivarren ja ranteen tukea
  • Käytä erillistä numeronäppäimistöä
  • Käytä kosketuslevyä/kynää/pystyhiirtä/pallohiirtä – voit vapaasti vaihdella
  • Pyri vähentämään stressiä
  • Työskentele nopealla tietokoneella ja nopeilla järjestelmillä  
Voit huoletta kutsua työpaikalle ergonomian asiantuntijan, joka näyttää, mikä on hyvä työasento. Jos kipu ei helpota, sinun tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin tai fysioterapeuttiin saadaksesi oikeanlaista hoitoa.

7 harjoitusta, jotka auttavat hiirikäden oireisiin 

Säännölliset harjoitukset voivat auttaa vähentämään jäykkyyttä nivelissä ja jännitystä lihaksissa. Venyttelyllä voidaan lisätä verenkiertoa vaikutusalueella. 

  1. Kädet ylös 
    Nosta vasen käsi suorana ylös. Pidä samalla hengittäen sisään ja ulos. Tee sama toisella kädellä. Toista muutaman kerran.

  2. Ranteen pyörittely
    Ojenna molemmat kädet kehon eteen. Laita käsi kevyesti nyrkkiin. Pyöritä nyrkkejä noin 10 kertaa kumpaankin suuntaan.

  3. Ojenna kyynärvarsi
    Ojenna vasen käsi. Sormien tulisi osoittaa lattiaan. Tartu sormenpäihin toisella kädellä ja paina kevyesti kehoasi kohti. Pidä 30 sekuntia. Tee sama toisella kädellä.

  4. Ympyrät käsillä 
    Aseta kämmenet saman puolen olkapäillesi. Pyöritä käsivarsia taaksepäin 10 kertaa samalla kun kätesi pysyvät olkapäillä. Toista sama eteenpäin. 
  1. Venytä kaulaa 
    Aseta vasen käsi pääsi päälle. Painele kevyesti alaspäin vasemmalle. Samalla laske oikea olkapää. Pidä 5-7 sekuntia. Toista sama vastakkaisella puolella.

  2. Harjoittele rannetta 
    Aseta kyynärvarsi pöytää vasten niin, että kätesi on pöydän reunan ulkopuolella. Esimerkiksi pidä täytettyä vesipulloa kädessäsi ja nosta sitä hitaasti ylös ja alas 10 kertaa. Tee sama toisella kädellä.

  3. Venytä kuminauhoilla 
    Ota nauha molempiin käsiin. Taivuta kyynärpäät 90 asteen kulmaan ja pidä kämmenet ylöspäin. Levitä käsivarsia ulospäin sivuillesi pitäen käsivarsien yläosat tiiviisti vartalon lähellä koko liikkeen ajan. 

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.