Viisi askelta huipputiimiin
1. Asettakaa yhteiset tavoitteet ja pelisäännöt
Selkeä, houkutteleva tavoite inspiroi ja motivoi useimpia työntekijöitä päivittäisessä työssä. Siksi kannattaa ensin miettiä yhdessä tiimin tarkoitusta ja tavoitetta. Se, että kaikilla työtiimin jäsenillä on sama visio ja asenne työhön alusta alkaen, helpottaa yhteistyötä.
Samalla kannattaa määritellä selkeästi yhteiset pelisäännöt, johon kaikki sitoutuvat. Esimerkkejä pelisäännöistä: ”Pidämme hauskaa yhdessä”, ”Kehumme toisiamme ja annamme toisillemme palautetta” ja ”Parannamme jatkuvasti yhteistyötämme ja toimintatapojamme”.
2. Hyötykää toistenne vahvuuksista
Kaikki ovat erilaisia, joten kannattaa ottaa kaikki hyöty irti eri tiiminjäsenten osaamisesta ja vahvuuksista. Menestyksekäs tiimi koostuu eri yksilöistä, joiden persoonallisuudet ja kompetenssit täydentävät toisiaan. Lue lisää siitä, miten sinä ja kollegasi voitte tehdä töitä luovasti tunnelmataulujen avulla!
Huipputiimissä voi olla esimerkiksi:
- ”Tekijä”, joka järjestää, suunnittelee ja saa asiat tapahtumaan
- ”Strategi”, joka kerää tietoa ja suunnittelee analyysin pohjalta
- ”Vaikuttaja”, joka on luova ja näkee eri mahdollisuudet
- ”Suhteiden ylläpitäjä”, joka varmistaa, että tiimin jäsenet pysyvät positiivisina ja tehokkaina sekä tekevät töitä yhteisiä tavoitteita kohti
Hyvä yhteishenki helpottaa yhteistyötä. Hauskanpito - myös työajan ulkopuolella - parantaa yhteishenkeä. Yhteisen tekemisen äärellä opitaan tuntemaan toisiaan paremmin. Hyviä yhteistyöharjoituksia ovat esimerkiksi joukkueurheilu tai pakohuonepeli.
Lue vinkkimme työntekijöiden yhteisiksi puuhiksi
4. Päivittäkää kokouskulttuuri
Kokousten kannattaa sisältää muutakin kuin pelkkää tiedonjakelua. Palavereja kannattaa hyödyntää luovaan työhön ja ongelmanratkontaan, jotta päästään konkreettisesti eteenpäin työtehtävissä.
Kokoukset voivat olla erilaisia riippuen tilanteesta:
- puolen päivän pituisia koulutuksia
- lyhyitä päätöksentekopalavereita
- nopeita tilannekatsauksia seisten
- liikunnallisia walk-and-talk-kokouksia ulkona
- pidempiä neuvotteluita, joissa ollaan luovia ja opitaan tuntemaan toiset tiiminjäsenet paremmin
Eri kokousmuotoja voidaan yhdistää työviikkoon. Puhdas informaatio kannattaa mieluummin jakaa esimerkiksi viikottaisen sähköpostin muodossa.
5. Käykää säännöllisesti läpi tiimin tuloksia
Niin negatiivisia kuin positiivisia tuloksia kannatta seurata jatkuvasti, jotta voidaan varmistaa sujuva yhteistyö ja kehittää yhteisiä työtapoja. Palaute vahvistaa oppimista tiimin sisällä ja parannuskohteet tulevat selkeämmin esille. Esittäkää kysymyksiä toisillenne kuten ”Mikä toimi hyvin?” ja “Mikä ei oikein toiminut?”. Tärkein kysymys on kuitenkin: “Mitä opimme tästä ja miten voimme tehdä yhteistyötä paremmin ensi kerralla?”
Lue vinkkimme luovaan taukotilaan