Sisusta luokkahuone ja kalusta inspiroiva oppimisympäristö
Luokkahuoneen tulee tukea sekä yksilötehtäviä että ryhmätöitä
Hanki luokkahuoneeseen kalusteita, jotka ovat joustavia ja monikäyttöisiä. Näin luokkahuoneen kalustusta voidaan muuttaa työtehtävien ja eri tilanteiden mukaan. Suuri pöytä sopii spontaaneihin kokouksiin, ja sen äärelle on helpompi kerääntyä ryhmätöitä varten. Ylimääräisiä pyörällisiä oppilaspöytiä on helppo siirtää tarpeen mukaan.
Koulun ruokasalin sisustus kannattaa suunnitella niin, että sitä voidaan käyttää ylimääräisenä työtilana lounasaikojen ulkopuolella. Valitse käytännölliset ja kestävät kalusteet, joissa on monipuolisia toimintoja, niin arki helpottuu. Pinottavat tuolit säästävät tilaa, kun ne eivät ole käytössä, ja ripustettavat tuolit helpottavat siivousta, koska ne voidaan laittaa pöydän reunalle roikkumaan.
Eri alueita luokkahuoneen sisälle
Seinäkkeiden avulla on helppo rakentaa selkeitä vyöhykkeitä luokkahuoneeseen eri aktiviteetteja varten. Jos oppilaita on monia, oppimisympäristö kannattaakin rajata eri alueisiin. Kirjahyllyjä, kaappeja ja oppilassäilyttimiä voidaan myös käyttää tilanjakajina.
– Tämän hetken trendi on se, että luokkahuoneista on tulossa yhä enemmän yksilölle sopeutettuja. Joillakin oppilailla on ehkä keskittymisvaikeuksia ja heidän pitää siksi istua erikseen muistaa, kun taas osa oppilaista tekee töitä parhaiten avoimessa tilassa, sanoo Mari Saarelainen, AJ Tuotteiden projektimyyjä.
Kestävät ja ympäristöystävälliset materiaalit
Koulukalusteille asetetut vaatimukset ovat kovat, sillä niiden tulee kestää koulun vaativat olosuhteet. Marin mukaan koulukalusteet altistuvat ihan eri kulutukselle kuin muut työympäristöjen kalusteet.
– Kalusteiden tulee näyttää hyvältä myös kymmenen vuoden käytön jälkeen, joten niiden pitää siis kestää päivittäistä käyttöä, Mari sanoo.
Kestävää linoleumia suositellaan koulukalusteiden materiaaliksi. Se on valmistettu luonnollisista ja uusiutuvista raaka-aineista. Koska se on kulutuksen kestävä ja helppo puhdistaa, se on hyvä valinta luokkahuoneen sisustukseen. Linoleumilla on lisäksi hyvät äänenvaimennusominaisuudet.
Parempi ryhti ergonomisilla kalusteilla
Koska oppilaat ja opettajat istuvat pitkiä aikoja kerrallaan, on tärkeää, että luokkahuoneen kalusteet ovat ergonomisia. Näin vältytään ylimääräiseltä rasitukselta.
Koulukalusteet on hyvä valita työtehtävien ja aineiden mukaan, ja luokkahuoneen on hyvä tarjota eri istuinkalusteita oppilailleen. Korkeussäädettävät oppilaspöydät ja pulpetit ovat tärkeitä hyvän työasennon takaamiseksi. Myös ääniympäristöön kannattaa panostaa – korkea melutaso voi heikentää niin oppilaiden kuin opettajien keskittymiskykyä ja tehokkuutta. Lue lisää miten voidaan lisätä keskittymiskykyä ääntä vaimentavilla koulukalusteilla
Myös valaistus vaikuttaa luokkahuoneen oppimisympäristöön. Lundin yliopiston tutkimukset osoittavat, että päivänvalo luokkahuoneessa vaikuttaa stressihormoni kortisoliin ja oppilaiden käytökseen. Valaistus kannattaa suunnitella niin, ettei se väsytä silmiä ja heijastu voimakkaasti valkotaulusta tai työtasoista.
Luokkahuoneen sisustus: muista nämä 5 asiaa
- Valitse monikäyttöiset kalusteet, joita voi käyttää eri tilanteissa.
- Linoleumi on kestävä koulukalusteiden materiaali.
- Korkeussäädettävät oppilaspöydät ja pulpetit parantavat työergonomiaa.
- Käytä akustiikkatuotteita melutason alentamiseen.
- Tarkista, että luokkahuoneessa on hyvä valaistus.