Murretaan myytit liikunnasta ja terveydesta tyopaikalla
Arkiliikunta työaikana on yhtä hyvä kuin lyhyt ja intensiivinen treeni työn jälkeen. Vai onko näin? Toimistotyössä on paljon myyttejä ja totuuksia liikunnasta ja terveydestä. Jos luotat sanottuun, liian suuri kahvinjuonti voi niin edesauttaa painonpudotusta kuin estää sitä. Mikä on totta ja mikä tarua?
(1) Jos liikun tehokkaasti muutaman kerran viikossa vapaa-ajallani, ei haittaa vaikka istun koko päivän töissä.
TARUA. Ei ole mahdollista kokonaan korvata työpäivän aikana paikoillaan viettämäämme aikaa liikunnan avulla iltaisin. Istuminen on haitallista tavalla, jota liikunta ei voi korvata. Kahdeksan tuntia – ja työmatkoineen enemmänkin - istumista päivässä voi johtaa lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen sekä sydän- ja verisuonitautiin. Lievempiä seurauksia on tunnetusti niska- ja hartiakivut, turvotus, selkävaivat sekä huono ryhti.
Vaihda istumisen ja seisomisen välillä työpäivän aikana ja pidä säännöllisiä taukoja. Käytä välillä työtuolin tilalla satula- tai tasapainotuolia. Jo pienistä teoista on hyötyä. Kävele kopiokoneelle, hae kuppi kahvia ja juttele työkavereiden kanssa sähköpostin lähettämisen sijaan. Jos haluat enemmän liikettä työpäivään, kävele jonkin aikaa kävelymatolla tai käytä toimistokäyttöön tarkoitettua kuntopyörää työskennellessäsi.
(2) Pitkäkestoinen ja matalatehoinen liikunta polttaa enemmän kaloreita kuin lyhytkestoinen ja korkeatehoinen liikunta.
TARUA. Pitkäkestoinen ja matalatehoinen liikunta antaa suunnilleen samat tulokset kuin lyhytkestoinen ja korkeatehoinen liikunta, sanoo Mikael Mattsson, urheilufysiologi Tukholmassa sijaitsevassa voimistelu- ja liikuntakorkeakoulussa GIH:ssa. Lyhytkestoinen, tehokas treeni kuluttaa enemmän energiaa itse treenin aikana, ja lisäksi sen jälkeen. Harjoittelun kokonaiskulutus ei siis riipu vain siitä, kuinka paljon kulutat itse harjoittelun aikana, vaan myös siitä mitä kulutat sen jälkeen koko päivän aikana.
Liikunnalle ei aina löydy aikaa kiireisestä arkipäivästä. Muista silloin, että voit liikkua toimistossa työpäivän aikana ilman, että sinun täytyy hiipiä tunniksi kuntosalille keskellä työpäivää. On olemassa erilaisia harjoituksia, joita voit tehdä jopa työpöydän äärellä istuessasi. Yritä esimerkiksi tuolilla istuessasi pitää jalat ilmassa lattian suuntaisesti yhden minuutin ajan. Huomaat nopeasti, miten liike tuntuu jaloissasi.
(3) 5 minuutin treenistä ei ole mitään hyötyä.
TARUA. Liiku mielellään yli 30 minuuttia päivässä, mutta se ei aina ole helppoa kun teet töitä, viet ja haet lapsia tarhasta, teet ruokaa sekä hoidat muita askareita. Muista silloin, että muutama minuutti on parempi kuin ei mitään. Onko sinulla mahdollisuus tehdä nopeat kyykyt tai punnerrukset toimistolla tauoilla tai heti kun tulet kotiin? Olisiko hyvä juosta muutaman kerran portaissa hissin ottamisen tilalla? Viidellä minuutilla on suurempi merkitys kuin uskoisi.
Hengästy välillä. On parempi aineenvaihdunnan kannalta, kun suoritat tehokkaan harjoituksen muutamassa minuutissa. Kun teet rankemman harjoituksen, huijaat lihaksia ajattelemaan, että olet liikkumassa enemmän ja keho alkaa polttaa enemmän energiaa. Tällä on terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten lisääntynyt hapenottokyky, vähentyneet rasvapitoisuudet veressä ja parantunut insuliiniherkkyys. Ajan kanssa terveysvaikutukset tuntuvat.
Jokainen on kuitenkin erilainen ja että muille sopivien harjoitusten ei tarvitse sopia sinulle. Kokeile, mikä vaikuttaa positiivisesti sinun kehoosi ja hyvinvointiisi.
(4) Kofeiini voi johtaa painon laskuun.
TARUA. Kofeiinilla ei ole tieteellistä syy-seuraussuhdetta painonpudotukseen. Kofeiini vilkastuttaa aineenvaihduntaa hieman, mutta sillä ei ole todistettua pitkäaikaista vaikutusta painoon. Monet lisäävät maitoa tai sokeria kahviin, mikä lisää kalorien saantia. Kofeiini puolestaan antaa sinulle enemmän energiaa, joka tekee aktiivisemmaksi päivällä. Se voi toki häiritä yöunia liian myöhään iltapäivään nautittuna. Jos sinulla on pitkä matka kahvinkeittimelle ja juot useita kuppeja päivässä, saat ylimääräistä arkiliikuntaa edestakaisin kävellessäsi, mikä on hyvästä.