Monitilatoimisto, jossa on tilaa luovuudelle ja yhteistyölle
Sano hyvästit kiinteälle työpöydälle ja toivota tervetulleeksi uusi, luova tapa työskennellä. Monitilatoimisto on ollut viime vuosina esillä - työpaikan suunnittelu sen mukaan, miten ja missä työntekijät haluavat työskennellä juuri nyt.
Monitilatoimiston perusajatuksena on työpaikka, joka on jaettu erityyppisiin tehtäviin soveltuviin vyöhykkeisiin. Työntekijät valitsevat vyöhykkeet sen mukaan, mitä on tehtävä, ja siirtyvät eri työympäristöjen välillä päivän mittaan. Mutta mitä toimintoperusteinen työskentely oikeastaan tarkoittaa? Tässä annamme vinkkejä siitä, miten voit optimoida toimistosi sisustuksen, jotta voit luoda yrityksesi työskentelytapaan sopivan ratkaisun. Monipuolisuus on avainsana!
Työskentely monitilatoimistossa
Monitilatoimistossa ei ole kiinteitä työpisteitä, vaan työntekijät valitsevat ympäristönsä tehtäviensä mukaan. Työntekijät voivat valita, missä he ovat tehokkaimmillaan - haluavatko he työskennellä seisaaltaan, istua pehmeästi sohvalla, keskittyä täydellisessä hiljaisuudessa vai ideoida dynaamisessa ympäristössä. On olemassa lukuisia ympäristöjä, jotka tukevat työntekijän omaa persoonallisuutta ja työtehtävää - innovatiivinen lähestymistapa, joka usein edistää hyvinvointia, luovuutta, tuottavuutta ja terveyttä.
Joustava toimisto vai monitilatoimisto?
Joustavaksi toimistoksi kutsutulla toimistolla ja monitilatoimistolla on joitakin yhtäläisyyksiä. Joustavassa toimistossa työntekijöillä ei ole nimettyä tilaa, vaan kaikki työpisteet ovat samanlaisia. Selkeä jako eri toiminta-alueisiin puuttuu, kuten toimintoperusteisessa työpaikassa.
Monitilatoimiston suunnittelu
Toimintoperusteinen työskentely ei tarkoita vain uusia kalusteratkaisuja, vaan myös työskentelytapojen muuttamista. Nykyaikaisen teknologian myötä kiinteiden työpöytätilojen tarve vähenee. Internet-yhteyden ansiosta voimme tehdä työtämme riippumatta siitä, missä olemme - älypuhelimien, tablettien, kannettavien tietokoneiden tai pilvipalveluiden kautta. Ergonomisesta näkökulmasta toimintapohjainen toimisto on erinomainen, sillä työasentoa voi helposti vaihdella ja siirtyä toimistoympäristöstä toiseen päivän aikana.
Aloita tekemällä perusteellinen analyysi työpaikalla suoritettavista toiminnoista, jotta uusi ympäristö tukee niitä. Jokaisen toimiston on löydettävä oma yksilöllinen ratkaisunsa. Pohdi joitakin keskeisiä kysymyksiä: Mitkä ovat tarpeesi ja miten sisustus voi tukea työtäsi? Miten työskentelet nykyään ja miten haluaisit työskennellä tulevaisuudessa?
Sisusta hiljaiset ja sosiaaliset alueet
Monitilatoimisto on yleensä jaettu eri vyöhykkeisiin: hiljainen vyöhyke, keskivyöhyke ja aktiivinen vyöhyke. Rauhallisella vyöhykkeellä työskennellään hiljaa ja häiriöttömästi - se sopii erinomaisesti yksilöllisiin keskusteluihin, luottamuksellisuutta vaativiin kokouksiin tai tehtäviin, jotka vaativat suurta keskittymistä. Mahdollisuus työskennellä keskittymistä vaativien tehtävien parissa rauhassa ja hiljaisuudessa on tärkeä osa konseptia, jota ei saa unohtaa. Ilman tarpeeksi hiljaisia vyöhykkeitä toimintaan perustuvasta toimistosta voi tulla stressaava työympäristö sen sijaan, että se olisi tarkoitettu luovaksi ympäristöksi.
Keskivyöhykkeellä työntekijät istuvat yhdessä kollegoidensa kanssa samalla tavalla kuin avoimessa toimistomaisemassa. Siellä lattiaseinäkkeet ja pöytäsermit voivat parantaa hyvinvointia ja pitää melun sopivalla tasolla. Aktiivisessa työskentelyvyöhykkeessä on runsaasti tilaa vilkkaille keskusteluille tai esimerkiksi luovalle ryhmätyöskentelylle. Kyse on vain hetkeen sopivan työympäristön valinnasta.
Vinkki! Käytä käytännöllistä laukkua
Kun vaihdat huonetta, sinun on otettava tavarasi mukaan. Laukussa voit helposti kuljettaa kannettavan tietokoneen, muistiinpanovälineet, kynät, matkapuhelimen ja muut päivän aikana tarvitsemasi tavarat.
Valitse joustavat kalusteet
Monitilatoimisto perustuu joustaviin kalusteratkaisuihin, joita voidaan käyttää eri tavoin eri tarpeisiin. Valitse siksi esimerkiksi pyörillä varustettuja kalusteita. Sähkösäädettävät työpöydät tai baaripöydät ja korkeammat pylväspöydät luovat tilaa nopeille, spontaaneille kokouksille, ja pehmeistä oleskeluhuonekaluista tulee arvostettuja istumapaikkoja. Tarjoa työntekijöille erilaisia istuinvaihtoehtoja, kuten ergonomisia toimistotuoleja, istuinpalloja ja satulatuoleja, jotka treenaavat kehon lihaksia. Sisusta huoneet ääntä vaimentavilla tuotteilla, kuten sermeillä ja erilaisilla akustiikkatuotteita.
Yksi vinkki on valita huonekalut ja sisustus, jotka sopivat toisiinsa. Tämä ei johdu ainoastaan siitä, että yhtenäinen tyyli ja värimaailma ovat tyylikkäitä juuri nyt, vaan se voi olla myös käytännöllistä muutaman vuoden kuluttua, kun joitakin huonekaluja on ehkä siirrettävä muihin huoneisiin. Ne sopivat sinne riippumatta siitä, miten toimisto järjestetään uudelleen.
Monitilatoimiston hyödyt:
- Terveyden edistäminen: Työntekijät liikkuvat luonnollisesti ja vaihtavat työasentoa useita kertoja päivän aikana. Tämä on ergonomian kannalta hyvä.
- Mukautettu työympäristö: Työntekijät voivat mukauttaa työympäristönsä kulloisenkin tehtävän mukaan, mikä edistää hyvinvointia sekä keskittymistä ja tuottavuutta.
- Parempi työyhteisö: Sosiaalinen kanssakäyminen lisääntyy, kun on useita luonnollisia paikkoja sekä lyhyille että pitkille tapaamisille. Säädettävän neuvottelupöydän ääressä on helppo kokoontua nopeaan keskusteluun, jos kysymyksiä herää.
- Kustannustehokas: Hybridityö on yleistä, ja kun toimistolla on toimintopohjainen työpiste, jossa ei ole erikseen määriteltyä tilaa jokaiselle työntekijälle, toimistotilaa voidaan usein pienentää eikä työpöytiä tarvitse olla tyhjillään.
Toimintoperusteisen toimiston riskit
- Heikentynyt ergonomia: Tämä koskee erityisesti niitä, jotka istuvat paljon ja työskentelevät tietokoneella.
- Lisääntynyt ahdistus: Kaikille ei sovi työympäristön vaihtaminen useita kertoja päivässä. Joissakin ihmisissä se tuo mukanaan stressiä luovuuden sijaan.
- Toimistokalusteiden kuluminen: Varmista, että ostat laadukkaat toimistokalusteet, jotka kestävät säätämistä useita kertoja päivässä. Kun työtuoleja ja työpöytiä nostetaan ja lasketaan joka kerta, kun uusi työntekijä istuutuu, se voi lisätä kulumista verrattuna siihen, että yksi henkilö käyttää päivittäin samaa työpistettä.
- Melu: Kun toimistossa on enemmän liikkumista ja työvuoroja, myös melutaso nousee. Asianmukaisella suunnittelulla ja melua vähentävillä toimenpiteillä tätä ongelmaa voidaan torjua tehokkaasti.
Sopiiko tämä toimistokonsepti sinulle?
Luova ja joustava toimisto on harkitsemisen arvoinen työpaikkaratkaisu. Ehkäpä se on konsepti, joka hyödyttäisi sinun yritystäsi? Monitilatoimisto toimii erinomaisesti joillakin työpaikoilla ja huonommin toisilla. Keskustele ja harkitse tarkkaan, miten se toimisi sinun yrityksessäsi, ennen kuin teet päätöksen siihen siirtymisestä. Ota yhteyttä projektipalveluumme, niin katsotaan liiketoimintaasi sopiva ratkaisu!