Miksi ergonomia on tärkeä työntekijöiden hyvinvoinnille teollisuudessa

Miksi ergonomia on tärkeä teollisuustyöntekijöiden hyvinvoinnille?

On olemassa useita yksinkertaisia keinoja, joilla voidaan ehkäistä työstä johtuvia tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Tarjoamalla työntekijöille mahdollisuuden vuorotella istumisen ja seisomisen välillä, esimerkiksi korkeussäädettävien työpöytien avulla, sekä hankkimalla säädettäviä ergonomisia teollisuustuoleja, parannetaan fyysistä työympäristöä. Liikkeen vaihtelu on yksi parhaista keinoista. "Istu, seiso, kävele" on hyvä motto työpäivän aikana. Voit myös kokeilla erilaista tuolia, kuten satulatuolia.

Saattaa myös olla tarpeen säätää koko työpaikan toimivuutta ja virtausta. Järjestä tila ja laitteet siten, että ne helpottavat työtä ja vähentävät kävelymatkoja. Varmista, ettei käytävillä tai kulkureiteillä synny pullonkauloja. Tämä parantaa sekä tehokkuutta että turvallisuutta.

Nostaminen ja kuljettaminen ovat riskitekijöitä

Tavaroiden kulku valmistajalta loppuasiakkaalle sisältää useita nostoja ja siirtoja. Toimitpa sitten teollisuudessa, tukkukaupassa tai vähittäiskaupassa, ergonomiseen työympäristöön sijoittaminen kannattaa. Teollisuudessa tapahtuu usein raskaita nostoja. Oikean nostolaitteiston avulla voidaan välttää rasitusvammoja. Helppokäyttöiset pinoamisvaunut ja haarukkavaunut yksinkertaistavat työtä ja lisäävät sen tehokkuutta. Käytä räätälöityjä kärryjä tai lavavaunuja jopa kevyempien tavaroiden siirtämiseen, jotta selkäsi pysyy kunnossa.

Varmista, että pumppukärryt on mukautettu tilan ja tavaran mukaan. Yksittäiset pyörät sopivat kevyiden kuormien käsittelyyn tasaisilla pinnoilla ja pitkittäiskuljetuksissa. Telipyörät sopivat raskaampien kuormien käsittelyyn epätasaisilla lattioilla, mutta myös rampeilla ja kynnyksillä.

Käsin tehtävät raskaiden tavaroiden työt helpottuvat huomattavasti kestävän nostopöydän avulla. Korkeussäädettävien nostopöytien avulla on helppo optimoida työasento pakkausta tai kokoonpanoa varten jokaiselle käyttäjälle. Nostovaunuja voidaan käyttää purkupöytinä, työpöytinä, sekä kuljetukseen.

Kovat teollisuuslattiat rasittavat selkää, polvia ja niveliä

Kova lattia työpajoissa ja varastoissa voi olla haitallinen selälle, polville ja nivelille, erityisesti pitkäaikaisessa seisomatyössä. Paras vaihtoehto on yhdistelmä istumista, seisomista ja liikkumista. Pakkauspisteessä tai kokoonpanolinjalla vaaditaan usein paljon seisomista, joten ergonomiset työasemat ovat tärkeitä. Lue artikkelimme siitä, kuinka pakkausprosessia voidaan tehostaa hyvin suunnitellulla pakkausasemalla.

Toinen tapa vähentää seisomatyön haittavaikutuksia on käyttää joustavia työpistemattoja. Hyvä työpistematto keventää selän, jalkojen ja jalkaterien rasitusta. Valitse matto, jossa on viistetyt reunat, jotta se pysyy tiiviisti lattiaa vasten ja vähentää kompastumisriskiä.

Vinkkejä seisomatyöhön 

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston raportin "Standing at Work" mukaan ennaltaehkäisevän strategian tulisi sisältää seuraavat asiat:

  • Tarjoa asianmukaiset ergonomiset työasemat ja ympäristöolosuhteet, mukaan lukien sopiva tuoli, jakkara ja työpiste. Turvallisen ja mukavan työskentelyn takaamiseksi on tärkeää tarjota säätömahdollisuuksia (työskentelykorkeus, istuimet, työpisteet, joita voidaan käyttää sekä seisten että istuen jne.).
  • Järjestä työ niin, että seisomista rajoitetaan. Tasapainota eri työtehtäviä ja tarjoa mahdollisuuksia tehtävien vaihteluun ja taukoihin tarpeen mukaan. Anna työntekijöille riittävästi kontrollia siihen, miten he työskentelevät, esimerkiksi mahdollistamalla työskentelytapojen muuttaminen ja taukojen pitäminen tarvittaessa. Saattaa olla tarpeen määrittää enimmäisajat seisomatyölle.

  • Ota käyttöön lisätoimenpiteitä riskien vähentämiseksi, jos seisomista ei voida välttää, kuten matot ja pehmustetut pohjalliset.

  • Kannusta neuvotteluun ja aktiiviseen työntekijöiden osallistumiseen – tämä on tärkeää kaikissa liiketoiminnan osa-alueissa.

Seuraa ergonomisia toimenpiteitä

Muista tarkistaa toimenpiteiden vaikutukset jonkin ajan kuluttua. Toivottavasti tulokset ovat odotusten mukaisia; jos eivät, on aika selvittää syy. Kun ongelma on tunnistettu, se tulee korjata mahdollisimman pian. Muista, että ergonomisten kalusteiden lisäksi tarvitaan tietoa hyvistä työasennoista ja nostotekniikoista, jotta saavutetaan toimiva ergonominen työympäristö. Työn ja riskien arviointeja tulisi tehdä säännöllisesti.

Miellyttävä ja tuottava työpaikka

Me AJ Tuotteilla haluamme auttaa luomaan työympäristöjä, joissa ihmiset viihtyvät. Autamme mielellämme sinua ja yritystäsi löytämään tuotteet, jotka parantavat ergonomiaa työympäristössäsi - olemme avuksi koko yrityksesi tai sen eri tilojen kalustamisessa. Laajan valikoimamme ansiosta voimme yhdessä luoda liiketoimintaasi parhaat mahdolliset kalustusratkaisut. AJ Tuotteet on kokonaisratkaisujen toimittaja parempia työpaikkoja varten! Lue lisää tästä.

Apua kalustamiseen suunnittelutiimiltamme

Kaipaatko apua toimiston kalustamisessa? Projektipalvelun ammittilaisemme auttavat sisustamaan inspiroivan ja toimivan työpaikan, jossa huomioidaan myös terveyttä edistävät asiat. Projektipalvelumme auttaa tarvittaessa koko kalustusprojektissa suunnittelusta asennukseen – veloituksetta.
Organisaatio
ViestikenttäLiitteet
Painamalla "Lähetä" vahvistan, että olen lukenut tietosuojakäytännön.

FAQ

Teollisuusergonomia tarkoittaa ergonomian soveltamista teollisuusympäristöihin ergonomisesti suunniteltujen työkalujen ja kalusteiden muodossa.
Ergonomiseksi voidaan kutsua työpaikkaa, joka on mukautettu välttämään keholle aiheutuvia ylimääräisiä rasituksia. Tämä saavutetaan riittävällä valaistuksella, säädettävillä työpisteillä ja oikeilla nostovälineillä. 
Rasitusvammoja voidaan vähentää tai jopa kokonaan ehkäistä tuntemalla oikeat työasennot ja käyttämällä ergonomisesti mukautettua työympäristöä. 
Ergonomiaan investoiminen voi auttaa vähentämään sairauspoissaoloja ja työhön liittyviä vammoja. Hyödyt ovat sekä taloudellisia että terveyteen liittyviä, niin työnantajalle kuin työntekijöillekin. Lue lisää artikkelistamme.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat kehon rakenteiden, kuten lihasten, nivelten, jänteiden, nivelsiteiden, hermojen, rustojen, luiden ja paikallisen verenkiertojärjestelmän vaurioita. Usein kyseessä on lihaskipuja, joita esiintyy esimerkiksi hartioissa, niskassa, lonkissa, jaloissa, polvissa ja jalkaterissä. 
Ergonomian eri osa-alueet ovat:
  • Fyysinen ergonomia, joka keskittyy työkalujen ja laitteiden suunnitteluun sekä kuormitustehtäviin
  • Kognitiivinen ergonomia, joka käsittelee tiedon esittämistä ja käsittelyä
  • Organisatorinen ergonomia, joka keskittyy prosesseihin organisaation sisällä.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.