Ergonominen työpöytä - Millainen työpöytä sopii työympäristöösi?

Ergonominen työpöytä - Millainen työpöytä sopii työympäristöösi?

Työpöytiä on monta eri mallia. Miten löytää työpöytää, joka ei vain miellytä sinua esteettisesti vaan myös sopii sekä tilaan että työtehtäviin? Tässä artikkelissa esittelemme erityyppisten työpöytien edut ja autamme sinua löytämään itsellesi sopivan mallin. Riippumatta siitä, työskenteletkö kotona vai toimistolla, on tärkeää, että työpöytä sopii sinulle ja työtehtävillesi. Toimivien toimistokalusteiden tulisi sekä edistää hyvää ergonomiaa että sopia muuhun toimiston sisustukseen. Jos vietät paljon aikaa tietokoneen ääressä, korkeussäädettävä työpöytä auttaa sinua vaihtelemaan työasentoa, mikä on hyväksi terveydellesi.
Ergonominen työpöytä

Miten käytät työpöytätilaa?

Aika työpöydän ääressä

Kuinka paljon aikaa vietät työpöydälläsi keskimäärin päivässä? Jos se on vain noin tunnin, työpöydän ei tarvitse olla ylellinen tai suuri, vaan pelkkä tietokonepöytä riittää. Voit valita sen oman makusi mukaan. Jos sen sijaan työskentelet työpisteelläsi aamusta iltaan, kannattaa olla huolellisempi työpöydän muodon, laadun, muotoilun ja toimivuuden suhteen. 
 
Työpöydän koko

Mitä tarvitset ympärillesi työskennellessäsi? Jos sinulla on runsaasti tavaraa, kuten kannettava tietokone, lomakelokerikot ja muita työpisteen lisätarvikkeita, kannattaa valita reilun kokoinen työtaso. Jos työpöydällä on tarkoitus pitää vain kannettavaa tietokonetta ja satunnaisia kansioita, pieni työtaso on riittävä ja toimistotilaa kannattaa vapauttaa muille asioille. 

Valitse sopiva muoto työpöydälle 

  • Perinteikkäät suorat säädettävät työpöydät ovat tilatehokkaita, ja niitä käytetään usein avokonttoreissa tai työtiloissa, joissa lattiapinta-ala on rajallinen. Näiden klassisten pöytien etuna on myös se, että ne voidaan sijoittaa erilaisiin kokoonpanoihin huoneen keskelle ja helposti erottaa toisistaan sermeillä tai väliseinillä. 
  • Työpöytä syvennyksellä on hyvä valinta, jos haluat pitää tärkeimmät työvälineet lähelläsi. Työpöydän muotoilun ansiosta pääset myös lähelle pöytää työskennellessäsi, jolloin saat ergonomisen työasennon ja hyvän tuen käsivarsille. 
  • Kulmasähköpöydät tai L-muotoiset kaarevat pöydät toimivat vaikeasti sisustettavissa tiloissa. Ne sopivat erityisen hyvin, jos huoneeseen on tarkoitus sijoittaa useita toimintoja, koska huoneen keskellä oleva lattiapinta-ala voidaan pitää vapaana. Jos valitset erillisen sivupöydän, voit ottaa vastaan vierailijoita ja pitää kokouksia suoraan työpisteelläsi. 
Kulmasähköpöytä
työpöytä syvennyksellä
Sähköpöytä ergonominen asento

Kiinteä vai säädettävä korkeus?

Kiinteä työpöytä

Jos valitset kiinteän työpöydän, sen korkeus kannattaa valita oman pituutesi mukaan ja työtuolin istuinkorkeus säätää sopivaksi. Kun istut, käsivarsien pitäisi nojata pöytälevyyn noin 90 asteen kulmassa ja jalkojen pitäisi nojata lattiaan tai jalkatukeen. Näin saat ergonomisimman istuma-asennon

Korkeussäädettävä työpöytä

Istuminen on yksi aikamme suurimmista terveysriskeistä, ja se on seurausta siitä, että pitkät työpäivät tietokoneen ääressä ovat osa toimistoarkea. Onneksi tätä voidaan torjua monin tavoin - muun muassa sähköpöydällä.

Työasennon vaihteleminen istumisen ja seisomisen välillä säännöllisest työpäivän aikana on hyvä keino saada lisää liikettä työarkeen. Korkeussäädettävä jalusta on saatavana kaikenvärisiin, -muotoisiin ja -kokoisiin työpöytiin, ja se on investointi toimistotyöntekijöiden hyvinvointiin. 

Lue lisää sähköpöydän hyödyistä

Valitse väri tai puujäljitelmä

Olipa työpöytäsi muoto ja koko mikä tahansa, voit hankkia sen sisustukseen sopivalla viimeistelyllä. Työtasoissamme on kestävä ja helppohoitoinen laminaattipinta. Useimpia työpöytämallejamme on saatavana useissa eri väreissä, kuten koivu, pyökki, tammi, harmaa, savenharmaa, musta ja valkoinen työpöytä. Monessa mallissa voit valita myös jalustan värin. 

Vinkit viihtyisään toimistoon
Työpöydän etulevy

Fiksut työpöytätarvikkeet 

  • Laatikosto työpöydän alle on käytännöllinen säilytyskaluste tärkeille papereille ja muille tavaroille, joihin on päästävä helposti käsiksi. 
  • Ergonominen kyynärtuki työpöytään keventää kyynärvarren ja ranteen rasitusta. 
  • Monitorivarren avulla voit säätää näytön silmiesi ja niskasi kannalta mukavimpaan asentoon. 
  • Asenna johtokori pöydän alle, jossa on kaapelireiät. Näin voit piilottaa johdot ja kaapelit.
  • Pienemmälle työpöydälle pöytälaatikko on kätevä säilytyskaluste, joka ei vie jalkatilaa. 
  • Jalkatuki auttaa istumaan paremmin ja mukavammin.
  • Seisontamatto keventää jalkojen, polvien ja selän rasitusta, kun teet töitä seisten.   
  • Pöytälevyn alareunassa oleva näkösuoja helpottaa kalustamista ja mahdollistaa työpöydän sijoittamisen mihin tahansa paikkaan huoneessa, esimerkiksi avokonttoriin.   
On muitakin älykkäitä ratkaisuja, joiden avulla saat työpöytäsi juuri sellaiseksi kuin haluat: kirjoitusalustat, asiakirjapidikkeet ja paljon muuta. Tutustu laajaan työpisteen tarvikevalikoimaamme.   

Vinkkejä ammattijärjestäjältä: Näin järjestät työpisteen
työpöytä korkeussäädöllä
Työpöytä korkeussäädöllä FLEXUS
355,00 €
pieni työpöytä läppärille
Pieni työpöytä läppärille NOVUS
207,00 €

AJ Tuotteet suosittelee:   

  • Ei ihme, että FLEXUS-kulmasähköpöytä on asiakkaidemme suosikki. Suuren kaarevan pöytälevyn ansiosta sinulla on runsaasti tilaa kaikelle työpäivän aikana tarvitsemallesi. Voit myös vaihdella istumisen ja seisomisen välillä, sillä FLEXUS-pöydän korkeus on säädettävissä. 
  • NOMAD-pöytä on edullinen sähköpöytä kotiin pienemmässä koossa. Voit säätää NOMAD-sähköpöydän korkeutta oman istumis- ja seisomisasentosi mukaan, jotta työympäristösi on ergonominen. 
  • ATTUNE-seisomapöytä ei vie paljonkaan tilaa. Sitä voidaan nostaa ja laskea ilman sähköä, joten sinun ei tarvitse huolehtia kaapeleista ja pistorasioista. ATTUNE on kätevä työpiste niin kotiin kuin työpaikalle. 
  • Tyylikäs NOVUS-kulmapöytä voidaan sijoittaa huoneen nurkkaan, jolloin voidaan höydyntää tilan lattia-alaa tehokkaasti. Voit myös sijoittaa useita työpöytiä yhteen huoneen keskelle muodostaaksesi viihtyisän työryhmän. 
  • Yksi vinkki on ostaa valmis työpistekokonaisuus. FLEXUS + WATFORD -toimistopaketti sisältää multisynkronisen toimistotuolin, korkeussäädettävän työpöydän ja kaapelikourun.   

Kysy meiltä työpöydistä

Laajasta valikoimastamme löydät helposti sinulle sopivan toimistopöydän tai tietokonepöydän. Jos tarvitset apua valinnassa, olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä meihin - autamme mielellämme!



FAQ

Tavallisten työpöytien korkeus on 71-75 cm. Henkilöt, jotka ovat paljon keskipituuden ylä- tai alapuolella, saattavat tarvita korkeussäädettävän työpöydän, jotta he voivat istua optimaalisessa työasennossa.
Työpöydän on oltava riittävän syvä, jotta näytön ja silmien välinen etäisyys on vähintään 50 cm.  
Terveydellesi on hyväksi vaihdella istumisen ja seisomisen välillä, jos teet istumatyötä. Lisäksi voit säätää korkeutta istuessasi, jotta saat hyvän työasennon.  
Sijoita työpöytä kohtisuoraan ikkunaan nähden niin, että valo tulee sisään sivulta. On hyvä, jos kirkas päivänvalo pystytään estämään esimerkiksi kaihtimilla.
Kaareva työpöytä antaa sinulle enemmän tilaa työtarvikkeillesi, ja monet pitävät sitä mukavampana kuin suoraa työpöytää työasennon kannalta. Kaarevia työpöytiä on saatavana oikea- tai vasenkätisellä pöytälevyllä.
Jotta voit istua ja seistä mukavasti, tarvitaan yleensä 85-100 cm.  
Noin 50-80 cm:n etäisyys silmien ja näytön välillä on yleensä riittävä. 

Sinulle sopivat työpöydät

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.