Hyvä työergonomia kotitoimistolla
Etätyö on arkipäivää yhä useammille. Tutkimukset osoittavat, että monet jatkaisivat sitä koronatilanteenkin jälkeen mielellään, ehkä 1-2 päivää viikossa. Monet kokevat kuitenkin samalla, että kotitoimistolla he liikkuvat vähemmän työpäivän aikana ja että kodista puuttuvat työpaikan ergonomiset työolosuhteet. Onneksi on helppoja keinoja parantaa kotitoimiston työpistettä.
Työasennon vaihtelu on tärkeää
Kotoa käsin työskenneltäessä on helppo unohtaa venytellä ja liikkua, mikä johtaa yleensä siihen, että istutaan paikoillaan koko työpäivän. Jotta keho voisi hyvin, on kuitenkin tärkeää vaihdella työasentoa. Toimistossa tämä tapahtuu luonnollisesti: käymme tulostimella tai kokouksessa, juttelemme työkaverin kanssa ja kävelemme lounaalle. Monella on käytössä myös säädettävä työpöytä. Kotona menetämme kuitenkin usein nämä mahdollisuudet liikkumiseen. Jos haluat lisää liikettä työpäivään, nouse välillä seisomaan. Tässä asiassa auttaa sopivan kokoinen säädettävä työpöytä. Näin saat myös hyvän työtason ja tilaa kaikille toimistotarvikkeille. Jos kotitoimistolla ei ole tilaa varsinaiselle työpöydälle, on olemassa joustavampia vaihtoehtoja, kuten työtaso kannettavalle tietokoneelle. Sitä voidaan siirtää ja siten sijoittaa eri paikkoihin. Säädä työtaso sopivalle istuma- tai seisomiskorkeudelle.
Varmista itsellesi hyvät työolosuhteet
Teetkö töitä keittiönpöydän ääressä? Et ole ainoa. On kuitenkin monia hyviä syitä investoida toimistokalusteisiin, jotka on suunniteltu nimen omaan työntekoa varten. Esimerkiksi ruokatuoli ei ole tarkoitettu 8 tunnin työpäivää varten. Korvaa se ergonomisella työtuolilla, joka seuraa kehon liikkeitä ja auttaa sinua istumaan paremmassa asennossa. Hyvä työtuoli kotitoimistoon ei tarvitse olla tylsä toimistotuoli, vaan valitse malli, joka sopii kotiisi. Työpöytä on myös käytännöllinen, sillä erillisen työpisteen avulla voit jättää työasiat taakse työpäivän päätyttyä. Jos sinulla on vain vähän tilaa kotona, on myös pienempiä työpöytiä ja työtasoja, jotka sopivat työpäivän päätyttyä hyvin portaiden alle, apupöydäksi sohvan viereen tai huoneen nurkkaan. Työpisteeseen voi myös hankkia lisätarvikkeet, jotka lisäävät viihtyvyyttä, mukavuutta ja ergonomiaa. Jalkatuki varmistaa ergonomisen istuma-asennon ja seisontamatto vähentää jalkoihin kohdistuvaa rasitusta seisten työskennellessäsi. Lue lisää ergonomisista työtuoleista ja aktiivisesta istumisesta.
Etsi oikea kulma
Väärä tietokoneen näytön kulma ja sijainti voi aiheuttaa niskan rasitusta. Näytön tulisi mieluiten olla silmien korkeudella, jotta et istu niska taivutettuna. Jos työskentelet kannettavalla tietokoneella, voit yrittää pinota kirjoja sen alle tai hankkia läppäritelineen sen nostamiseksi. Käytä silloin kannettavan kanssa mielellään langatonta hiirtä ja näppäimistöä, jotta kyynärvarret voivat levätä työtasoa vasten 90 asteen kulmassa. Siten hartioiden ja lapaluiden rasitus vähenee. Muista myös pitää kädetä ja käsivarret lähellä vartaloa nk. hiirikäden välttämiseksi.
Väsyneet silmät ovat tulosta huonosta valaistuksesta
Oikea työvalaistus on tärkeä riippumatta siitä, oletko työpaikalla vai etätyössä. Jos sinulla on usein päänsärkyä tai väsymystä silmissä, työtila voi olla liian pimeä tai liian valoisa. Työpiste kannattaa sijoittaa ikkunan viereen. Itse tietokoneen näytön on hyvä olla poissa valosta, jotta se ei heijastu siihen. Tarvittaessa voit myös täydentää työpistettä työpöytävalaisimella tai kattovalaisimella.
Uutta energiaa tauolta
Jollei työpiste ole täysin ergonominen, on erityisen tärkeää pitää taukoja työstä ja liikkua. Tästä on hyötyä myös muuten. Tee lyhyt kävely tai venyttele. Tärkeintä on lisätä liikettä työpäivään niin, että keho saa uutta energiaa. Se vähentää lihaskipuja ja jäykkyyttä. Pidä lyhyt tauko jokaisen Teams- tai Zoom -kokouksen jälkeen, jotta silmäsi voivat levätä ja jalat venytellä. Voit myös käyttää tilaisuutta hyväksesi ja tehdä nk. vastakkaisia liikkeitä. Ojenna käsiäsi ylös- ja taaksepäin, jos olet istunut nojaten eteenpäin tietokoneen ääressä. Työtovereiden ja esimiesten kanssa kannattaa keskustella työergonomiasta ja siitä, miten voit tehdä etätyöskentelystä ergonomisempaa. Lisätietoa esimerkiksi eri kalustevaihtoehdoista saat asiakaspalvelustamme.
Uutiset ensimmäisten joukossa
Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.