Työmotivaation kehittäminen lisää työn tuottavuutta
Menestyvä yritys on pullollaan uusia ideoita ja erinomaista asennetta, ja hyvä mieli töissä näkyy myönteisesti myös työntekijän henkilökohtaisessa elämässä. Kun kyseessä on työssä jaksaminen, niin kuinka siihen voi vaikuttaa? Tämä artikkeli listaa yrityskonsultti ja mentori Camilla Saarisen vinkit työyhteisön parantamiseen.
Vietämme töissä vuodessa noin 1800 tuntia. Hyvä työympäristö perustuu työntekijöiden onnistumisiin ja iloiseen mieleen. Tutkimuksilla on voitu osoittaa, että henkilökunnan hyvinvointi johtaa luovuuden ja innovatiivisuuden lisääntymiseen, jolla on puolestaan vaikutusta siihen miten hyvin yritys menestyy.
Työkaverit - työntekijöiden keskinäiset suhteet
- Yritä säännöllisesti tavata työkavereita kasvokkain. Jos tämä ei ole kovin helposti toteutettavissa, niin varmista ainakin että yrität tavata ihmisiä ruudun toiselta puolelta aina silloin kun se on mahdollista, Camilla sanoo.
On todettu, että yhteinen ajanvietto työpaikan ulkopuolella vaikuttaa työyhteisöä vahvistavasti. Tarjolla on myös erilaisia toimia, esimerkiksi tyky päivän aktiviteetteja, joiden avulla voidaan ratkoa tehtäviä tai rakentaa yhteishehkeä. Niillä voidaan parantaa myös yhtenäisyyttä. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että kaikki eivät välttämättä halua tai ehdi viettää paljoa aikaa yhdessä työajan ulkopuolella.
– Henkilöt, jotka eivät mielellään osallistuisi esimerkiksi yhteisiin illanviettoihin, voivat kokea nämä yhteiset ajanvietteet jopa stressaavina. Yritä olla herkkä kaikkien toiveille, Camilla ohjeistaa.
Tauot - tiimihengen rakentaminen
Työviihtyvyyttä voi parantaa myös työpäivän aikana kokouksessa tai tauolla. Ota pieni hetki aikaa vain kuulumisten vaihtoon. Se voi tehdä yllättävän paljon tiimihengen eteen. Kahvitauko työkavereiden kanssa rentouttaa yleensä mieltämme ja pystymme silloin ajattelemaan vapaammin ja luovemmin. Se on juuri tuolloin kun uudet ideat syntyvät.
Camilla suosittelee unohtamaan työasiat tauolla.
– Me tarvitsemme nostetta ja irtiottoa töistä silloin kun olemme tauolla, sanoo Camilla.
Kuuntelemisen taito – ole herkkä ja utelias
Hyvää työyhteisöä ei saavuteta pelkästään menemällä ulos ja pitämällä hauskaa yhdessä. Se miten lähestymme toisia ja miten käyttäydymme toisia kohtaan joka päivä vaikuttaa työyhteisöön hyvin paljon.
– Ole utelias kollegoitasi kohtaan. Älä oleta, että aina tiedät koko tarinan ja älä pelkää päästää suojamuuriasi alas, Camilla neuvoo.
Kun olemme uteliaita kollegoistamme, kuuntelemme paremmin. Mutta jos ajattelemme, että meillä on jo vastaukset kaikkiin kysymyksiin, niin lopetamme helposti kuuntelemisen. Muista, että sinun ei aina tarvitse olla se jolla on ratkaisut kaikkeen ja uskalla myöntää että sinullakin on sellaisia päiviä kun kaikki ei sujukaan niin kuin pitäisi. Tämä avaa sinut työkavereillesi inhimillisellä tavalla.