Osto-opas: Jätteiden lajittelu ja kierrätys työpaikalla

Osto-opas: Jätteiden lajittelu ja kierrätys työpaikalla

Työpaikan jätteiden lajittelu suoraan niiden syntypaikalla on tehokas tapa auttaa ympäristöä. Tarpeenmukaiset jätteiden lajitteluastiat, joissa on selkeät merkinnät, helpottavat myös lajittelua. Paperi, ruoantähteet ja vaaralliset jätteet päätyvät näin oikeaan paikkaan, ja ne voidaan yleensä kierrättää. Tässä blogissa on muutamia vinkkejä siihen, mitä voit tehdä tehostaaksesi jätteiden lajittelua työpaikallasi.   
jätteiden lajittelu ja kierrätys työpaikalla

Jätteiden lajittelutarpeiden tunnistaminen 

Käytettyjen materiaalien kierrättäminen on hyväksi ympäristölle ja säästää maapallon luonnonvaroja. Tyhjät pakkaukset, sanomalehdet ja rikkinäiset sähkölaitteet voidaan lajitella kierrätykseen suoraan siellä, missä niitä tulee. Kun työpaikalla luodaan jätteiden lajittelulle oikeat olosuhteet, sitä voidaan tehdä vaivatta. Lajittelun pitäisi olla helppoa ja luonnollinen osa päivittäisiä rutiineja.

Ensimmäiseksi on arvioitava organisaatiossasi syntyvän jätteen määrä ja se, mitä on lajiteltava. Näin on helpompi laatia suunnitelma tehokasta lajittelua varten. 

Saatat tarvita erityyppisiä lajitteluastioita ja roskiksia useissa eri paikoissa. Työtiloissa on usein erityyppisiä toimintoja, mikä tarkoittaa myös sitä, että niin jätteen määrä kuin tyyppi vaihtelevat eri osastojen ja huoneiden välillä. Näin ollen lajittelupisteet kannattaa räätälöidä syntyvien jätteiden perusteella.

Kierrätettävän jätteen tyypit 

Vaarallisia jätteitä ovat muun muassa jäteöljy, kyllästetty puu, liuottimet sekä erilaiset maali- ja kemikaalijäämät. 

E-jäte on yksinkertaisesti mikä tahansa tuote, jossa on johto tai paristo. Myös elektroniikka, loisteputket ja paristot kuuluvat tähän. 

Sanomalehdet voidaan kierrättää uudeksi paperiksi. Tämä koskee myös esitteitä, toimistopaperia ja muuta vastaavaa.  

Paperi-, kartonki- ja aaltopahvipakkaukset. 

Muovipakkaukset, kuten muovitölkit, muoviputket, muovipullot ja polystyreeni. 

Lasipakkaukset, kuten lasipullot ja -purkit. Ne on yleensä jaettava värillisiin ja värittömiin. 

Metallipakkaukset, joita tavallisesti esiintyy, ovat alumiinifoliot, alumiinimuotit, tölkit, korkit ja kannet. 

Elintarvikejäte on yksinkertaisesti kerättäväksi jäänyttä ruokaa, josta voi tulla esimerkiksi biokaasua ja biolannoitetta. 

Irtojätettä ovat suuremmat esineet, jotka eivät ole pakkauksia. 

Polttokelpoinen jäte on kotitalousjätettä. Se on sitä, mitä ei voida muuten kierrättää.   

jätteiden kierrätys työpaikalla

Valitse sopiva jätteiden lajitteluastia

Keräysastioiden valinta riippuu yrityksen luonteesta ja siitä, missä osassa toimitiloja jätteet lajitellaan. Myös tilassa työskentelevien henkilöiden ja jätteen määrällä on vaikutusta valintaan.

Lounashuone: Suurempaan ruokasaliin jätteiden lajittelukaapit, joissa on aukot lajittelua varten, ovat tyylikäs ja käytännöllinen valinta. Useita kaappeja kannattaa sijoittaa vierekkäin eri jätelajien lajittelua varten. Jätteiden lajittelukaapit, joissa on vetolaatikot ja yläosassa muovisäiliöt, ovat toimiva tilaa säästävä vaihtoehto pienempään ruokasaliin. Kompostori, jossa ruokajätteet kerätään kompostipussiin, ottaa talteen ruokajätettä, josta voidaan saada biokaasua.

Toimisto: Tietokonehiirien ja näppäimistöjen käytetyille paristoille voidaan tarvita paristojen keräysastia. Paperinkierrätykseen voi riittää yksinkertainen muovinen roskakori, mutta jos paperia käytetään enemmän, pyörillä varustettu roskakori voi olla parempi ratkaisu. Erivärisillä kansilla varustetut kierrätysastiat sopivat hyvin toimiston lajittelupisteeseen muun muassa PET-pullojen ja alumiinitölkkien keräämistä varten. 

Varasto: Kippikontit ovat pakkausten, kuten kartongin, kutistekalvojen sekä muovi- ja metallivanteiden, tehokkaaseen lajitteluun. Kippikontit soveltuvat trukkien käyttöön ja kestävät raskasta käsittelyä. Investoi erivärisiin kippikontteihin jätteiden lajittelun helpottamiseksi, ja valitse käytännöllinen malli, jossa on automaattinen kippaus ja tyhjennys. 

Koulu ja päiväkoti: Helpota lasten jätteiden lajittelua valitsemalla matalia, värikoodattuja kierrätysastioita. 

Helppo kierrätys selkeiden merkintöjen avulla 

Kun jäteastiat ovat paikoillaan, on tärkeää merkitä ne. Näin ei ole epäselvyyttä siitä, mitä niihin laitetaan. Eriväriset roskikset antavat selkeän mielikuvan siitä, että kierrättäminen on oikea tapa toimia. Toinen vaihtoehto ovat itseliimautuvat kuvatarrat, jotka voidaan helposti kiinnittää jäteastioihin tai lajittelukaappeihin. Voit myös tehdä omat tarrat tarrakirjoittimella.

Lajittelupisteiden kuuluu olla helposti saavutettavissa paikoissa ja mielellään siellä missä jätettä syntyy, jotta kaikille on vaivatonta lajitella oikein. Tämä mahdollistaa sen, että materiaalit, jotka muuten olisivat päättyneet jätteeksi, voivat saada uuden elämän kierrätyksen kautta.   

kannelliset roska-astiat

Lajitteluastioiden tyhjennys ja puhdistaminen 

Kierrätysastioiden säännöllinen tyhjentäminen on itsestäänselvyys, ja niiden tyhjentämisen pitäisi olla yhtä helppoa kuin niiden täyttämisenkin. Täydet roskakorit ja roskapussit estävät hyvistä pyrkimyksistä huolimatta jätteiden lajittelun niiden syntypaikalla. Siten kannattaa ottaa käyttöön menettelyt kierrätysastioiden tyhjentämistä ja puhdistamista varten.

Valitse pyörillä varustetut jäteastiat, jotta niitä on helpompi siirtää, kun on aika tyhjentää ne. Tämä tehostaa jätehuoltoa ja säästää kehoasi. Lajittelukaappeja varten on olemassa pyörillä varustettuja pussitelineitä tai tavallisia roskiksia, joissa on pyörät ja kahvat.

Pienemmissä jätteiden lajittelukaapeissa on yleensä kahvoilla varustettuja muovisia säiliöitä tai jäteastioita, jotka helpottavat jätteiden tyhjentämistä. Toinen vaihtoehto on valita pienet kierrätysastiat, jotka ovat pyörällisissä vaunuissa.

Kaikki lajiteltu jäte on sitten kuljetettava oikeaan paikkaan kierrätystä varten. Jollet ole varma miten toimia paikkakunnallasi, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Sortti-asemiin tai HSY:hyn saadaksesi lisätietoja kierrätyksestä ja jätehuollosta. 

Kierrätys on yksinkertainen toimenpide ympäristön hyväksi 

Hyvän jätteiden lajittelujärjestelmän avulla useimmat asiat päätyvät todennäköisemmin oikeaan paikkaan. Mitä enemmän kierrätämme, sitä vähemmän kulutamme maapallon resursseja ja estämme haitallisten aineiden pääsyn ympäristöön. Me kaikki voimme auttaa luomaan paremman ympäristön. 

Jos tarvitset lisätietoja tuotteistamme, olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä meihin. Autamme sinua mielellämme

Autamme sinua lajittelemaan enemmän.

FAQ

Jäännösjäte tai poltettava jäte on se, mitä jää jäljelle pakkausten, ruokajätteen, tilaa vievän jätteen, sähköjätteen, lääkkeiden ja vaarallisen jätteen lajittelun jälkeen.
Jätteiden lajittelu kotona: ruokajätepussissa oleva ruokajäte laitetaan kompostikeräykseen. Lajittele kartonkipakkaukset, sanomalehdet, muovi, lasi, paristot, lääkkeet ja vaarallinen jäte. Laita jäljelle jääneet jätteet jätesäkkiin.
Syntypaikkalajittelu tarkoittaa, että jäte lajitellaan siellä, missä se syntyy. Kierrätys tarkoittaa, että käytöstä poistettujen tuotteiden ja muun jätteen sisältämät materiaalit käytetään raaka-aineina uusien tuotteiden valmistuksessa.  
Astioiden on oltava tyhjiä elintarvikejäämistä, mutta niitä ei tarvitse puhdistaa.
Posliinia ei voi kierrättää tai käyttää energian talteenottoon. Yksittäiset pienet esineet voi hävittää tavalliseen roskakoriin. Suuremmat määrät on lajiteltava palamattomiksi Sortti-asemalla.

Uutiset ensimmäisten joukossa

Haluaisitko saada tietoa tuoteuutuuksista ja ajankohtaisista tarjouksista sekä vinkkejä työympäristön parantamiseen? Tilaa uutiskirjeemme ja saat ajankohtaiset uutiset suoraan sähköpostiin.
Ole hyvä ja odota...
*Klikkaamalla "Tilaa uutiskirje" vahvistan, että olen tutustunut tietosuojakäytäntöön ja suostun henkilötietojeni käsittelyyn.